10 produktów dla zdrowego serca

10 produktów dla zdrowego serca

Oliwa z oliwekOliwa z oliwek wspomoże serce. Choroby układu krążenia są główną przyczyną śmierci w Polsce i Stanach Zjednoczonych Również inne światowe populacje krajów rozwiniętych borykają się z tym problemem.

Zalecenia dietetyczne mające na celu zredukowanie ryzyka chorób krążenia mówią o prowadzeniu zróżnicowanej diety z ograniczeniem cukru, soli oraz tłuszczów nasyconych z czerwonego mięsa, włączaniu do jadłospisu błonnika. W łatwy sposób można wzmocnić serce i wkład krwionośny przez włączanie do diety następujących produktów:

1. Łosoś

Łosoś jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które wykazują działanie ochronne na serce przez ograniczanie stanu zapalnego występującego w organizmie oraz tworzenia się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Kwasy te mają również zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi. Jedz łososia lub inne tłuste ryby morskie takie jak tuńczyk, sardynki, śledzie przynajmniej dwa razy w tygodniu. W profilaktyce chorób serca jednym z najlepszych posiłków będzie grillowany łosoś podawany z zielonymi warzywami oraz surówką z lekkim sosem vinnegret zamiast kalorycznym sosem majonezowym

2. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek  redukuje ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej przez obniżanie poziomu frakcji LDL cholesterolu. Wybieraj oliwę do gotowania lub wykorzystuj do moczenia pieczywa, na sposób śródziemnomorski, z dodatkiem octu balsamicznego i oregano.

3. Produkty zbożowe

Produkty zbożowe  zawierają frakcję błonnika rozpuszczalną w wodzie (beta glukany), które podobnie jak oliwa z oliwek pomagają obniżać poziom złego cholesterolu we krwi. Błonnik rozpuszczalny wspomaga również pracę przewodu pokarmowego. Ciesz się smakiem owsianki z niewielkim dodatkiem cukru trzcinowego oraz porządnym wsadem świeżych truskawek i garścią orzechów włoskich serwowanych na śniadanie. Alternatywnym rozwiązaniem będą pełno zbożowe płatki z odtłuszczonym mlekiem lub mlekiem sojowym z dodatkiem świeżych owoców sezonowych.

4. Jabłka

Jabłka zawierają aktywny biologicznie związek – kwercytynę która ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Jabłka zawierają również witaminy i błonnik ponadto występują w bardzo różnych odmianach i do tego są przenośne więc możesz mieć je zawsze pod ręką jako zdrową przekąskę. Nadają się również do komponowanie różnych surówek i sałatek.

5. Migdały

Migdały i inne orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E a rakże inne substancje normalizujące poziom cholesterolu we krwi. Migdały są bardzo dobrym źródłem białek i błonnika. Możesz stosować je same jako przegryzkę lub posypywać nimi różne sałatki lub przstawki jak np. szparagi skropione sokiem cytrynowym.

6. Czerwone wino

Czerwone wino zawiera aktywne związki zwane polifenolami mające pozytywny wpływ na zdrowie ukladu krwionośnego. Umiarkowane spożycie tego napoju wspomoże pracę serca.

7. Pieczywo z pełnego przemiału

Pieczywo z pełnego przemiału zawiera witaminy, żelazo oraz błonnik pośrednio poprawiające pracę serca. Zrób zdrową kanapkę z dwóch kromek chleba żytniego razowego z dodatkiem trzech plastrów piersi z indyka kilku plasterków pomidowa i awokado oraz sałaty udekorowanych łyżeczką musztardy.  Przerzuć się z białego makaronu na jego pełnoziarnisty odpowiednik.

8. Warzywa

Ciemnozielone liściaste warzywa zawierają witaminę E oraz foliany które pomagają utrzymać niski poziom homocysteiny. Ten rodzaj warzyw jest kojarzony również z utrzymywaniem sprawności umysłowej w późniejszym wieku. Spróbuj wykorzystać świeże liście szpinaku do sałatki zamiast sałaty lodowej.

9. Pomidory

Pomidory są bombą witaminową a w dodatku zawierają likopen który ma właściwości obniżające ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Dodawaj grube plastry pomidorów do kanapek i sałatek oraz sos pomidorowy do pełno zbożowych makaronów. Przetworzone pomidory zawierają więcej tego aktywnego związku w porównaniu do surowych pomidorów.

10. Soja

Soja – jej białka zapobiegają zawałom serca oraz są świetnym zamiennikiem dla białek pochodzących z czerwonego mięsa które zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodawaj tofu do sałatek a do dań śniadaniowych spróbój dodawać mleko sojowe.



Dodaj komentarz