[5.12.2015] Współczesna dietetyka – postępy i doniesienia (Wrocław)

Szkolenie: Współczesna dietetyka – postępy i doniesienia

Miejsce: Wrocław
Termin: 5.12.2015 r.
Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej

Czy współczesna żywność zwiększa ryzyko otyłości i chorób dietozależnych? Jak modyfikacja żywności i stosowane opakowania do jej przechowania wpływają na nasze zdrowie? Które produkty GMF (Genetic Modified Food) są w Polsce uprawiane a jakie są dostępne na rynku polskim? Czy wszystkie zamienniki cukru są bezpieczne?

Jak wykorzystać w praktyce nutrigenomikę i nutrigenetykę w pracy z pacjentem? W której żywności znajdują się substancje endokrynnie czynne wpływające na naszą masę ciała?
Na wszystkie pytania znajdziemy odpowiedź podczas szkolenia “Współczesna żywność – szanse i zagrożenia.

Szkolenie prowadzi doktorantka Aneta Koszowska

Plan szkolenia:

1. Historia dietetyki i żywienia.
2. Od norm żywienia do genomiki żywienia. Jak przygotować spersonalizowaną dietę?
3. Żywność funkcjonalna i jej wykorzystanie w chorobach dietozależnych.
4. Sztuczne substancje słodzące – czy są szansą na schudnięcie? Odniesienie do statusu PTBO, omówienie substancji słodzących: naturalnych i syntetycznych. Czy wszystkie są bezpieczne dla naszego zdrowia?
5. Miejsce dla żywności genetycznie modyfikowanej na rynku spożywczym w Polsce:
– krótka charakterystyka GMF (Genetic Modified Food). GMF dostępne w Polsce
– omówienie jak się tworzy GMF
– kontrowersje – omówienie przykładów badań
– dyskusja – za i przeciw
6. Zanieczyszczenia żywności i wody – nowe zagrożenia:
– opakowania – przegląd bezpiecznych i tych niebezpiecznych
– związki esrogenopodobne w żywności i wodzie
– Bisfenol
– przetrwałe związki organiczne w żywności
– tkanka tłuszczowa jako kumulator związków niebezpiecznych
-dyskusja
7. Substancje endokrynnie czynne (EDCs):
– obesogeny XXI wieku?
– gdzie się znajdują EDCs?
– dyskusja
8. Ortoreksja:
– narzędzia diagnostyczne w gabinecie dietetyka

Zapisy: szkoleniadietetyka.pl

O autorze

Polska Społeczność Dietetyków - Konto Redakcyjne

Udostępnień
Yes No