Algi – cud natury

Algi, inaczej glony, żyją w środowisku wodnym oraz w miejscach wilgotnych. Zyskują coraz większą popularność, coraz częściej się o nich mówi i pisze. Są dwa rodzaje alg: morskie i słodkowodne. Bogate są w białko, witaminy, minerały, makro i mikroelementy. Zawierają witaminy z grupy B, C, A, D, E, K, żelazo, selen, potas, fluor, jod.

Właściwości alg

Algi mają działanie odmładzające, poprawiają wygląd naszej skóry, ujędrniają, zapobiegają trądzikowi i łojotokowi, likwidują uporczywy cellulit,  dlatego można je spotkać w wielu kosmetykach. Posiadają właściwości przeciwutleniające, spowalniając starzenie się komórek.

Oczyszczają nasz organizm z toksyn, poprawiają przemianę materii,  obniżają poziom złego cholesterolu i poziom cukru we krwi. Pozytywnie wpływają na nasz układ immunologiczny i układ nerwowy, polepszając koncentrację, pamięć i wzrok. Pomagają również w leczeniu chorób tarczycy, wspierają walkę z anemią.

Algi mają tylko dobroczynne właściwości. Zapobiegają osteoporozie, grzybicy, chorobom nerek, reumatyzmowi, łagodzą bóle.

Bogactwo wartości odżywczych

Najbardziej znane są dwie algi: chlorella i spirulina. Regenerują nasz organizm i  odtruwają go. Zwłaszcza chlorella, usuwa z organizmu metale ciężkie. Spirulina zawiera mnóstwo beta-karotenu i jest bogata w cenne aminokwasy, witaminę B12* a także nienasycone kwasy tłuszczowe.

Algi zawierają chlorofil, który korzystnie wpływa na układ krążenia i florę układu pokarmowego. Zawiera także fikocyjaninę – niebieski barwnik, który ma właściwości antyoksydacyjne, działa przeciwnowotworowo.

Algi polepszają nastrój i samopoczucie. Dodają sił witalnych, dzięki nim tryskamy energią!

Są doskonałym uzupełnieniem diety dla młodzieży, osób starszych, wegetarian i osób borykających się z problemami zdrowotnymi.

Gdzie możemy je kupić?

Algi obecnie najłatwiej dostać w sklepach specjalistycznych ze zdrową żywnością, w sklepach i na aukcjach internetowych. Można też je próbować kupić od kogoś zaprzyjaźnionego, który ma taką hodowlę i się nią z nami podzieli.

Na rynku dostępne są również suplementy, również w tabletkach – jak n.p. spirulina.

* Należy mieć na uwadze, że zawartość witaminy B12 w spirulinie występuje przede wszystkim w formie nieaktywnej biologicznie. Informacje o zawartości tej witaminy pochodzą z badań komercyjnych. (przyp. red.)

Anna Bruź

Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP

Latest posts by Anna Bruź (see all)

3 Komentarzy

Dodaj komentarz