Algi – cud natury

Avatar photo
algi

Algi, inaczej glony, żyją w środowisku wodnym oraz w miejscach wilgotnych. Zyskują coraz większą popularność, coraz częściej się o nich mówi i pisze. Są dwa rodzaje alg: morskie i słodkowodne. Bogate są w białko, witaminy, minerały, makro i mikroelementy. Zawierają witaminy z grupy B, C, A, D, E, K, żelazo, selen, potas, fluor, jod.

Właściwości alg

Algi majÄ… dziaÅ‚anie odmÅ‚adzajÄ…ce, poprawiajÄ… wyglÄ…d naszej skóry, ujÄ™drniajÄ…, zapobiegajÄ… trÄ…dzikowi i Å‚ojotokowi, likwidujÄ… uporczywy cellulit,  dlatego można je spotkać w wielu kosmetykach. PosiadajÄ… wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwutleniajÄ…ce, spowalniajÄ…c starzenie siÄ™ komórek.

OczyszczajÄ… nasz organizm z toksyn, poprawiajÄ… przemianÄ™ materii,  obniżajÄ… poziom zÅ‚ego cholesterolu i poziom cukru we krwi. Pozytywnie wpÅ‚ywajÄ… na nasz ukÅ‚ad immunologiczny i ukÅ‚ad nerwowy, polepszajÄ…c koncentracjÄ™, pamięć i wzrok. PomagajÄ… również w leczeniu chorób tarczycy, wspierajÄ… walkÄ™ z anemiÄ….

Algi mają tylko dobroczynne właściwości. Zapobiegają osteoporozie, grzybicy, chorobom nerek, reumatyzmowi, łagodzą bóle.

Bogactwo wartości odżywczych

Najbardziej znane sÄ… dwie algi: chlorella i spirulina. RegenerujÄ… nasz organizm i  odtruwajÄ… go. ZwÅ‚aszcza chlorella, usuwa z organizmu metale ciężkie. Spirulina zawiera mnóstwo beta-karotenu i jest bogata w cenne aminokwasy, witaminÄ™ B12* a także nienasycone kwasy tÅ‚uszczowe.

Algi zawierajÄ… chlorofil, który korzystnie wpÅ‚ywa na ukÅ‚ad krążenia i florÄ™ ukÅ‚adu pokarmowego. Zawiera także fikocyjaninÄ™ – niebieski barwnik, który ma wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci antyoksydacyjne, dziaÅ‚a przeciwnowotworowo.

Algi polepszają nastrój i samopoczucie. Dodają sił witalnych, dzięki nim tryskamy energią!

Są doskonałym uzupełnieniem diety dla młodzieży, osób starszych, wegetarian i osób borykających się z problemami zdrowotnymi.

Zobacz również
kawa z kardamonem

Gdzie możemy je kupić?

Algi obecnie najłatwiej dostać w sklepach specjalistycznych ze zdrową żywnością, w sklepach i na aukcjach internetowych. Można też je próbować kupić od kogoś zaprzyjaźnionego, który ma taką hodowlę i się nią z nami podzieli.

Na rynku dostępne są również suplementy, również w tabletkach – jak n.p. spirulina.

* Należy mieć na uwadze, że zawartość witaminy B12 w spirulinie występuje przede wszystkim w formie nieaktywnej biologicznie. Informacje o zawartości tej witaminy pochodzą z badań komercyjnych. (przyp. red.)