Aronia właściwości

Aronia gdy już zagości na naszych stołach, pojawia się tam pod postacią dżemu, soku, wina, rzadziej jest spożywana na surowo. A powodów dla których miałaby się tam znaleźć jest dużo – góruje nad większością owoców zawartością cennych witamin, skutecznie wspomagając zdrowie.

Aronia
GFDL, wikimedia.org, Kurt Stüber

Z aronią ku zdrowiu

Swoją barwę zadzwięcza antocyjaninom – antyoksydantom, które zwalczają wolne rodniki i tym samym zabezpieczają organizm przed ich negatywnym wpływem, mogącym przyczyniać się do poważnych chorób. W przypadku aronii ich zawartość jest jednak ponadprzeciętna względem innych owoców (więcej nawet od granatów i żurawiny), więc też ten pozytywny wpływ na organizm jest wyraźniejszy.

Nic zatem dziwnego, że aronia brana jest chętnie pod lupę badaczy, chcących wykorzystać jej zdrowotne właściwości.

Zdrowotne właściwości aronii

Wśród nich zaś na pierwszym miejscu należy powiedzieć o obniżeniu ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe, obniżeniu poziomu ciśnienia i zmniejszeniu ryzyka zachorowania na choroby układu krwionośnego oraz zawału serca. Aronia przyczynia się również do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Ma również działanie przeciwzapalne, reguluje poziom cukru we krwi. Wskazuje się również na to, że może spowalniać przybieranie na wadze. A jest to jedynie kilka spośród większej ilości przypadków w których aronia będzie przydatna.

Dodaj komentarz