Błonnik witalny

To naturalny suplement diety, kompozycja składająca się z nieprzetworzonej łuski babki jajowatej (Plantago ovata)-20% oraz nasion babki płesznik (Plantago psyllium L.) -80%. 

Babka płesznik:

Plantago_arenaria

“Plantago arenaria — Flora Batava — Volume v16” – Janus (Jan) Kops (public domain)

Roślina z rodziny babkowatych Plantago L., wywodzi się z zachodniego rejonu Morza Śródziemnego, północnej Afryki i zachodniej Azji. W naszym kraju ta roślina uprawiana jest stosunkowo rzadko, ponieważ u nas jej rywalką jest siemię lniane o równie cennych właściwościach. Głównym składnikiem płesznik jest śluz ( 10-12%), znajdujący się w łupinie rośliny. W skład śluzu wchodzą rozpuszczalne frakcje polisacharydów, składające się przede wszystkim z kwaśnych arabinoksylanów  (85%) oraz kwasu galakturonowego i ramnozy. Znajdziemy również w niej białko (15-20%), tłusty olej (5-13%) zawierający kwas oleinowy, linolowy i palmitynowy oraz niewielkie ilości fitosteroli. Łuski i nasiona babki płesznik są naturalnym źródłem błonnika. W nasiennej powłoce znajdują się pęczniejące związki, które pęcznieją pod wpływem wody. Pobudzają perystaltykę jelita grubego, działają jak fizjologiczna szczotka dla zanieczyszczonych jelit, zwiększają objętość mas kałowych, oczyszczają z toksyn.

Zastosowanie:

Błonnik zalecany jest w terapii odchudzającej, poprawia przemianę materii, zmniejsza napadowe uczucie głodu, ogranicza wchłanianie tłuszczu. Proponowany jest osobom zmagającym się z zaparciami, wskazany jest u osób z hemoroidami , w czasie ciąży ( kiedy łatwe wypróżnienia są wskazane). Babkę płesznik stosują osoby z chorobą wrzodową oraz w zespole jelita drażliwego ( jako napar śluzowy). Przeciwdziała wysychaniu skóry dzięki swoim właściwościom nawilżającym. Stosowany jest w atopowym zapaleniu skóry, trądziku różowatym, łuszczycy w postaci okładów. Obniża “zły” cholesterol LDL na korzyść “dobrego” HDL, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Reguluje poziom glukozy we krwi. Nasiona babki płesznik charakteryzują się właściwościami przeciwnowotworowymi. W badaniach dowiedziono, że wyciągi z Plantago wykazują cytotoksyczne działanie w odniesieniu do nowotworu piersi, nerki oraz nowotworu złośliwego skóry. Za ten wspaniały efekt odpowiedzialny jest flawonoid-7-O-b-glikozyd luteoliny.

Babka jajowata:

Nasiona babki jajowatej również mają zdolność wytwarzania śluzu. Naturalnie występuje w Hiszpanii, w południowo- zachodniej Azji i na Wyspach Kanaryjskich. Na większą skalę uprawiana jest w Brazylii, USA i Indiach. Są zbawienne w zaparciach i biegunkach. W czasie biegunek nasiona babki absorbują duże ilości wody ze stolca, korzystnie wpływają na zmniejszenie apetytu, są stosowane jako lek osłaniający ( np. w chorobie wrzodowej).

Przeciwwskazania do stosowania:

Nudności, wymioty, nadwrażliwość na składniki błonnika witalnego, krwawienia z odbytu, niedrożność jelit, choroby przełyku i wpustu żołądka, zwężenie przewodu pokarmowego.

Jak przyjmować?

Błonnik należy rozpuścić w odpowiednio dużej  ilości płynu (soku, mleku, wody) , nie należy spożywać go na noc, nie jest wskazany dla dzieci poniżej 12. roku życia, osoby z cukrzycą powinny skonsultować zażywanie preparatu z lekarzem, nie należy również przyjmować błonnika razem z lekami, należy zachować odpowiedni odstęp czasu, ponieważ utrudnia ich wchłanianie.

Preparaty z babką płesznik i babką jajowatą możemy kupić w sklepach zielarskich oraz w aptekach.

Anna Bruź

Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP

1 komentarz

Dodaj komentarz