Cała prawda o jajkach

Wielkanoc to czas, kiedy najpopularniejszym produktem staje się jajo. Jednak czy  jedzenie  jaj sprzyja naszemu zdrowiu i figurze i warto spożywać je nie tylko od święta?  Spożycie jaj wiąże się przede wszystkim z konsumpcją jaj kurzych, w mniejszym stopniu jaj kaczych, przepiórczych i perliczych. Przy wyborze jaj zwracamy uwagę na  następujące cechy jakościowe: świeżość i  barwę żółtka, barwę i wytrzymałość skorupy, smaki jaj, rodzaj stosowanej paszy w żywieniu niosek, czystość jaj i ich pochodzenie. Jajko jest symbolem życia, zawierającym wszystkie niezbędne składniki dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Należy jednak pamiętać, że jajka, aby były zdrowe muszą być świeże, gotowane nie więcej niż 10 minut, ponieważ wtedy tracą witaminy i są ciężkostrawne.

Wartość odżywcza jaj

Wartość odżywcza jaj oraz ich skład zależy od bardzo wielu czynników m.in. od pochodzenia (gatunku, rasy), wieku, żywienia niosek i czynników środowiskowych.

Jajko w swoim składzie zawiera 12,5% białka, składającego się z dużej ilości aminokwasów egzogennych, czyli tych, które musimy dostarczyć do naszego organizmu wraz z pokarmem.

Jajko składa się również z żółtka (10%), które jest skarbnicą witamin i składników mineralnych.

Jest bogatym źródłem witamin: A,D,E i K oraz ,B2 i B12, jak również fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu.

W żółtku obecna jest także luteina, która chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz poprawia widzenie.

Tłuszcze zawarte w żółtku zawierają dobre proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych, w stosunku do nasyconych kwasów (2:1). Są cennym źródłem fosfolipidów takich jak: lecytyna, cholina, ksantofile oraz fosfowitynę i immunoglobuliny.

Jajka a cholesterol?

Cholesterol w jajku nie musi być niezdrowy. Cholesterol jest substancją niezbędną do życia. Gdyby wątroba zaprzestała jego codziennej produkcji, to nie moglibyśmy żyć. Każda komórka  w naszym organizmie zawiera cholesterol, a mamy tych komórek bardzo dużo. Jest konieczny w tworzeniu hormonów płciowych, kwasów żółciowych oraz witaminy D. Spożywanie jaj nie powoduje odkładania się cholesterolu w naczyniach. Człowiek, który  konsumuje dużo jaj będzie odkładał mniej cholesterolu w naczyniach, ponieważ w naszym organizmie odkłada się wyłącznie nasz własny cholesterol produkowany w wątrobie – i to wtedy, gdy nasz organizm ma defekt metaboliczny.

Zastosowanie

W technologii żywności jaja znajdują zastosowanie w klarowaniu soków, win, nadawania połysku ciastom i wyrobom piekarniczym, pieczeniu ciast, do zmiękczania pieczywa, do zagęszczania różnych sosów oraz w przemyśle kosmetycznym (maseczki na twarz i włosy)

Jedzmy jaja!

Na zdrowie!

Emilia Prusaczyk

mgr inż. technologii żywności. Studiowałam na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.
Jestem miłośniczką zdrowego stylu życia oraz sportu.

Moje motto: Jesteś tym, co jesz ! :)

Latest posts by Emilia Prusaczyk (see all)



Dodaj komentarz