Bardzo często słyszy się, że ziemniaki tuczą i nie powinno się ich jeść – BZDURA!
Ziemniaki zdecydowanie mogą być częścią zdrowej i zbilansowanej diety.
Są niskokaloryczne, 100 gram to tylko 77kcal. Dopiero w połączeniu z ciężkim sosem, tłustym mięsem lub z dodatkiem masła czy śmietany stają się bombą kaloryczną.
Warzywo to zawiera w sobie skrobiÄ™, czyli wÄ™glowodan zÅ‚ożony, który powoli rozkÅ‚ada siÄ™ w ukÅ‚adzie pokarmowym. DziÄ™ki temu dÅ‚ugo czujemy siÄ™ syci. Ziemniaki sÄ… też dobrym źródÅ‚em witaminy C – spożycie 200 g ziemniaków pokrywa poÅ‚owÄ™ dziennego zapotrzebowania na tÄ™ witaminÄ™ dla dorosÅ‚ego czÅ‚owieka.
ZawierajÄ… również potas, który można wykorzystać w profilaktyce nadciÅ›nienia tÄ™tniczego – w jednej Å›redniej bulwie znajduje siÄ™ bowiem ok. 328 mg potasu, czyli prawie 100 mg wiÄ™cej niż w pomidorach, które sÄ… podstawÄ… diety osób ze zbyt wysokim ciÅ›nieniem.
Posiadają magnez, czyli pierwiastek który korzystnie wpływa na układ nerwowy. Zawartość błonnika sprzyja procesom trawienia, pomagają na zaparcia. Błonnik przyczynia się także do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Ziemniaki są zasadotwórcze, dzięki czemu pozytywnie wpływają na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Jestem absolwentką Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego, wydziału Nauk o Zdrowiu. Ukończyłam również studia podyplomowe na WSNS w Lublinie na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia oraz kursy: dietetyka kliniczna, dietetyka sportowa, doradca dietetyczny, psychodietetyka i dietetyka w kosmetologii. Dietetyka jest moją największą pasją. Moim głównym celem jest ukształtowanie u ludzi dobrych nawyków żywieniowych. Do każdej osoby podchodzę jednostkowo, z indywidualnym uwzględnieniem potrzeb takich jak: tryb pracy, możliwości czasowe i finansowe oraz preferencje żywieniowe. Cały czas pogłębiam swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach, konferencjach i kursach.