CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem Kamilą Ziemann

Avatar photo

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad z Kamilą Ziemann – dietetykiem, właścicielką centrum dietetycznego EFEKT

Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:

Kamila Ziemann

IMG_9032

Praktyk w zmianach nawyków żywieniowych, pasjonatka zdrowej oraz prostej kuchni, właścicielka centrum dietetycznego EFEKT. Jest autorką wielu artykułów, które można znaleźć na m.in. stronie prowadzonej przez Reni Jusis ekomama.pl, prowadzi dział „baby kuchnia” na fitnessmamy.blogspot.com oraz jest ekspertem dietetyki na ABCzdrowie.pl, wp.pl oraz trojmiasto.pl. Uczy nowego trybu życia, który w połączeniu z psychicznym wsparciem daje adekwatny do potrzeb model zdrowego i pełnego życia w równowadze fizycznej oraz psychicznej. Chce, by każdy klient, niezależnie od długości programu w którym uczestniczył, stał się propagatorem racjonalnego odżywiania w swoim środowisku i co najważniejsze, by zarażał zdrowymi nawykami rodzinę, przyjaciół, znajomych w miejscu pracy.

DIETETYCY.ORG.PL: Skąd się wzięła dietetyka w Pani życiu?

KAMILA ZIEMANN: Dietetyka pojawiła się w moim życiu w momencie, w którym chciałam bardziej zadbać o swoje ciało, a sposób „to od jutra nic nie jem” lub „od jutra jem tylko jeden posiłek” nie działał. Zaczęłam poszukiwać informacji dotyczących zdrowego odżywiania i z biegiem lat wybrałam studia o kierunku dietetyka. Obecnie w swoim domu celebruję wspólne posiłki, dbam o to, aby dostarczały jak największej ilości witamin i składników mineralnych. Codziennie uprawiam sport: biegam, trenuję crossfit, jeżdżę na rowerze, na nartach oraz wciąż doskonalę wiedzę oraz umiejętności z dietetyki. I to wszystko jest moim szczęściem.

DIETETYCY.ORG.PL: Kim jest i kim powinien być dietetyk dzisiaj?

KAMILA ZIEMANN: Dietetyk powinien być jednocześnie człowiekiem, a układając dietę zadawać sobie pytania „czy ja zdążyłabym to wszystko ugotować?”, „czy uda mi się zrobić zakupy w jednym sklepie zamiast w czterech?”, „czy nie odczuwałabym głodu?” – dieta nie może być czystą kalkulacją kaloryczną i powinno się na nią składać szereg innych rzeczy. Warto też, by specjalista od żywienia był również psychodietetykiem, ponieważ bez motywacji, zrozumienia i poznania klienta, ciężko jest do niego dotrzeć.

DIETETYCY.ORG.PL: Na co Pani zdaniem osoby, będące specjalistami żywieniowymi, powinny w szczególny sposób zwracać uwagę pacjentom?

Zobacz również
program do układania jadłospisów

KAMILA ZIEMANN: Na to, aby zwracali szczególną uwagę na swój organizm. Jedni czują się świetnie po wysokowęglowodanowym śniadaniu, inni po nim cierpią odczuwając spadek energii i zdecydowanie lepiej by im było po jajecznicy na kawałku boczku. Każdy jest inny i należy o tym pamiętać. Poza tym warto zalecać zapisywanie wszystkiego co się zjadło przez cały dzień, ponieważ niby niewinne małe przekąski najczęściej czynią największe zło.

DIETETYCY.ORG.PL: Jest Pani osobą bardzo aktywną w różnych projektach promujących zdrowe żywienie. Czy zdrowy styl życia trafia do ludzi, co jeszcze można zrobić w tym zakresie?

KAMILA ZIEMANN: Tak, ludzie, którzy przychodzą do gabinetu chcą najczęściej wiedzieć coś więcej niż tylko trzymać się rozpisanego jadłospisu. Chcą wiedzieć, kiedy co jeść, jak sobie poradzić gdy już złapią wzdęcia oraz co zmienić w swoim dniu, kiedy uprawiają sport. Dieta jest tylko początkiem. Wraz z nią powolutku jest włączana aktywność i nagle się okazuje, że ludzie zmieniają swoje życie. Są szczęśliwsi, zmienia się ich sposób bycia, zachodzą w upragnioną ciążę, a nawet zakochują się!

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc:awokado
Najzdrowsze warzywo:wszystkie zielone
Najzdrowsze do picia:koktajle warzywno-owocowe
Na dobry początek dnia:szklanka wody z cytryną
Na sycący obiad:duszona ryba z warzywami i kaszą jaglaną
Na szybką przekąskę:trzy marchewki
Stanowczo odradzam:wszystkie produkty przetworzone, zwłaszcza te bogate w konserwanty, syrop glukozowo-fruktozowy i cukier, tłuszcze nasycone


Dziękujemy serdecznie Pani Kamili za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !