Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chÄ™tne do wziÄ™cia w nim udziaÅ‚u w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.
Wywiad z NataliÄ… PokornÄ…, dietetykiem klinicznym
Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:
Natalia Pokorna
Z wyksztaÅ‚cenia i pasji dietetyk kliniczny, w trakcie ksztaÅ‚cenia dietetyk sportowy. Autorka strony na fb Dietetyka dla Laika. Zafasynowana tematykÄ… racjonalnego żywienia i aktywnego trybu życia. Głównym moim zainteresowaniem w dietetyce jest wpÅ‚yw żywnoÅ›ci na reakcje hormonalne. Temat mojej pracy dylomowej brzmiaÅ‚ „WpÅ‚yw skÅ‚adników zawartych w żywnoÅ›ci na odpowiedź ukÅ‚adu endokrynnego”. ProwadziÅ‚am badania na dwóch grupach badawczych, szukajÄ…c przyczyn zaburzeÅ„ hormonalnych w tym także zespoÅ‚u PCOS i leptynoopornoÅ›ci w nieracjonalnej diecie i niezdrowym stylu życia.
DIETETYCY.ORG.PL: Dlaczego dietetyka?
NATALIA POKORNA: Dietetyka przede wszystkim dlatego, że fasynuje mnie odkąd pamiętam, wiedziałam, że to zawód, który da mi mnóstwo radości i przede wszystkim satysfakcji, bo pomagam ludziom trochę zmienić ich życie i postrzeganie siebie, szczególnie jeśli jest to pacjent, który zgłasza się do mnie w celu zredukowania masy ciała. Pamiętam moment, w którym wybierałam studia. Były osoby, które odradzały mi ten zawód. Zachęcały bardziej np. do stomatologii, argumentując to w taki sposób, że zawód dietetyka niekoniecznie przyniesie zysk, że rynek jest oblegany, więc będę miała problem ze znalezieniem pracy i tym podobne problemy. Nie posłuchałam. Czy dzisiaj tego żałuję? Ani przez chwilę nie żałowałam swojego wyboru i teraz jestem szczęśliwa, że tak twardo broniłam swojego zdania. Wolę robić to co kocham niż to co bardziej mi się opłaca. Wybrałam dietetykę, bo chcę robić w życiu rzeczy dzięki, którym poczuję się spełniona i wiem, że jeśli połączę pracę z pasją, uda mi się to osiągnąć.
DIETETYCY.ORG.PL: Jest Pani świeżo po zakończeniu edukacji dietetycznej. Proszę powiedzieć jakie są nastroje obecnie wśród przyszłych dietetyków w kwestii zawodu oraz szans rozwoju w dietetyce.
NATALIA POKORNA: PrzeglÄ…dajÄ…c oferty pracy dla dietetyków zauważam, że w dużych miastach co jakiÅ› czas pojawiajÄ… siÄ™ ciekawe, nowe oferty pracy dla dietetyka, czÄ™sto wymagane jest doÅ›wiadczenie, jednak nie jest to priorytet, jeÅ›li chodzi o warunki aplikujÄ…cych na to stanowisko. Gorzej jest w miejszych miastach – czy też w moim województwie. PochodzÄ™ z województwa lubuskiego i zapoznajÄ…c siÄ™ z ofertami dla dietetyków, nie znalazÅ‚am obecnie nic na tym terenie. Nie martwi mnie to o tyle, że jestem w trakcie tworzenia wÅ‚asnego gabinetu poradnictwa dietetycznego. Mam nadziejÄ™, że ten plan uda mi siÄ™ zrealizować i da mi to szansÄ™ na rozwój w moim zawodzie. MyÅ›lÄ™, że dużo stanowisk pracy dla dietetyka zostaÅ‚o zredukowanych przez to, że szpitale, przedszkola i tego typu jednostki coraz częściej decydujÄ… sie na catering dietetyczny i nie potrzebujÄ… dietetyka na miejscu, a przynajmniej nie na caÅ‚y etat. Z drugiej strony Å›wiadomość zdrowego stylu życia i przede wszystkim racjonalnego odżywiania stale roÅ›nie, powstaje też coraz wiÄ™cej siÅ‚owni i innych obiektów sportowych, gdzie tak naprawdÄ™ obecność dietetyka i możliwość udzielania przez niego porad podnosi prestiż danego miejsca, wiÄ™c mam nadziejÄ™, że dziÄ™ki temu jest szansa na rozwój dla mÅ‚odego dietetyka.
DIETETYCY.ORG.PL: Prowadzi Pani popularny fanpage dietetyczny na Facebooku „Dietetyka dla Laika”. SkÄ…d inspiracja do jego zaÅ‚ożenia?
NATALIA POKORNA: Tak naprawdÄ™ byÅ‚ to spontaniczny pomysÅ‚. ZastanawiaÅ‚am siÄ™ nad tym parÄ™ dni, obawiaÅ‚am siÄ™ czy bÄ™dzie zainteresowanie, bo przecież tego typu fanpage prowadzi mnóstwo osób. Jednak stwierdziÅ‚am, że skoro jest tyle dietetycznych tematów, które chciaÅ‚abym poruszyć, to bÄ™dzie Å›wietnie jeÅ›li trafi to chociaż do kilku zainteresowanych. Obecnie zainteresowanie stale roÅ›nie, dostajÄ™ sporo wiadomoÅ›ci, w których czytelnicy dziÄ™kujÄ… za powstanie „Dietetyki dla Laika” i to ogromnie motywuje mnie do dalszej pracy i pogÅ‚Ä™biania wiedzy z zakresu dietetyki. InspiracjÄ… byÅ‚o chyba tak naprawdÄ™ też to, że ludzie chcÄ… chÅ‚onąć wiedzÄ™ dietetycznÄ…, ale trafiajÄ… czÄ™sto na mnóstwo różnych sprzecznych ze sobÄ… informacji. Prasa, Internet, telewizja to wszystko zalewa nas ciekawostkami na temat odżywiania siÄ™ i ciężko wybrać te prawidÅ‚owe. PróbujÄ™ na swojej stronie też czÄ™sto to wypoÅ›rodkować, żeby w gÄ…szczu tych wszystkich informacji, wybrać racjonalnie i zdrowo.
DIETETYCY.ORG.PL: Jak najlepiej dotrzeć z zasadami prawidÅ‚owego żywienia do wspomnianego „laika”?
NATALIA POKORNA: Uważam, że w prosty sposób, tłumacząc te wszystkie zasady od postaw. Swoje artykuły staram się pisać zwięźle i na temat, jeśli pojawia się specjalistyczne słownictwo staram się je tłumaczyć czytelnikowi. Uczę czytania etykiet. Tłumaczę, których produktów unikać, a które są jak najbardziej właściwym wyborem. Staram się opisywać jaki model żywienia jest odpowiedni przy danych schorzeniu. Czasami dodaję zdjęcie, obrazek czy grafikę, która może pomóc zrozumieć zasady prawidłowego żywienia. Sama też robię zdjęcia racjonalnych posiłków, które przygotowuję i dodaję przepisy. Zdarza mi się zrobić zdjęcie etykiety i wytłumaczyć dlaczego dane składniki są złe albo szukam produktów, które są godne polecenia i wtedy je opisuję. Ponadto pytam moich czytelników o to, o czym chcieliby przeczytać na stronie, bo czasami mają sporo pytań. Mam nadzieję, że to wszystko pomaga im zmienić sposób odżywiania się na lepszy.
DIETETYCY.ORG.PL: Kto według Pani sprawdzi się w zawodzie dietetyka? Czym się taka osoba powinna charakteryzować?
NATALIA POKORNA: Przede wszystkim jest to praca, która wymaga kontaktu z ludzmi, więc musi być to osoba otwarta na drugiego człowieka, łatwo nawiązująca kontakt. Jest to praca z pacjentem, a pacjent to człowiek, który wymaga specjalnego podejścia. Musimy go wysłuchać, umieć zadać odpowiednie pytania. Wymagamy żeby opisał nam swój styl życia, opowiedział o swoich chorobach i tym podobne, więc musi być to osoba, która ma odpowiednie podejście do drugiego człowieka. Ponadto uważam, że dietetyk musi budzić sympatię i zaufanie przede wszystkim z powodów, o których wspomniałam wyżej. Musi być to osoba ambitna, lubiąca poszerzać swoją wiedzę, bo dietetyka to dziedzina nauki, która rozwija się w ekspresowym tempie w ostatnim czasie, nowinek dietetycznych pojawia się mnóstwo, a my musimy być z tym na bieżąco i pogłębiać swoją wiedzę. Myślę, że musi to być też osoba nastawiona na sporą ilość pracy. W wielu zawodach pracę zostawia się w momencie kiedy wstajemy od biurka, w przypadku dietetyka tak nie jest, bo pracujemy też w domu, układając diety i chociaż naprawdę lubię to robić, to przeliczanie każdego składnika zajmuje trochę czasu mimo, że pomagają nam specjalistyczne programy. Dietetyk musi mieć też odpowiednią wiedzę i liczyć się z tym, że powinien poszerzać także swoje wiadomości z innych dziedzin medycznych, ponieważ dietą wspomaga leczenie wielu chorób, ponadto zleca badania i interpretuje je. Uważam, że to najważniejsze aspekty, którymi taka osoba powinna się charakteryzować.
DIETETYCY.ORG.PL: Czy gdyby Pani wybierała raz jeszcze drogę kariery zawodowej€“ byłaby to dietetyka?
NATALIA POKORNA: Zdecydowanie tak! Mam nadzieję, że zapytana o to za 10 czy 15 lat odpowiem to samo. Na chwilę obecną uważam, że to najlepsze co mogłam dla siebie wybrać.
Co szczególnie polecam: | |
Najcenniejszy owoc: | kiwi |
Najzdrowsze warzywo: | szpinak |
Najzdrowsze do picia: | sok z granatu (na co dzień woda) |
Na dobry poczÄ…tek dnia: | woda z cytrynÄ… |
Na sycący obiad: | pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorem oraz sosem z jogurtu greckiego |
Na szybką przekąskę: | jogurt naturalny z owocem i otrębami |
Stanowczo odradzam: | żywność przetworzoną i wysokoprzetworzoną i wszystko gdzie cukier i syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się w czołówce |
Dziękujemy serdecznie Pani Natalii za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już za tydzień !