CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem Katarzyną Szczygieł

Avatar photo

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad z Katarzyną Szczygieł – dietetykiem

Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:

Katarzyna Szczygieł

Dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej (obecnie kontynuuje edukację na studiach magisterskich). Prowadzi gabinet Centrum Dietetyki & Kształtowania Sylwetki w Częstochowie, gdzie pracuje zarówno z dziećmi, jak i osobami dorosłymi. Przeciwniczka „diet cud” – propaguje wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych oraz aktywności fizycznej. Oprócz żywienia w jednostkach chorobowych i zaburzeniach masy ciała w kręgu jej zainteresowań znajduje się również psychodietetyka.
 

DIETETYCY.ORG.PL: Interesuje się Pani psychodietetyką, w jaki sposób można wykorzystać ją w pracy z pacjentem?

KATARZYNA SZCZYGIEŁ: Psychodietetyka jest niezwykle pomocna w pracy z pacjentem. Pomaga zwiększyć świadomość na temat czynników warunkujących nieprawidłowe zachowania, takie jak problemy z nazywaniem emocji, niska samoocena, pesymizm, nieumiejętność radzenia sobie z trudnymi sytuacjami czy też stres. Pomaga rozszerzyć pracę z pacjentem o elementy, które mają na celu zwiększenie motywacji w trakcie zmiany nawyków i stylu życia. Dzięki zdobytej wiedzy z zakresu dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki można osiągnąć całościowe spojrzenie na schorzenia, które są ściśle powiązane z niewłaściwym odżywianiem.

DIETETYCY.ORG.PL: Jako przeciwniczka diety cud, co poleciłaby Pani przyszłej pannie młodej, która chce w 2 tygodnie zrzucić 10 kg, żeby zmieścić się w wymarzoną suknię?

KATARZYNA SZCZYGIEŁ: Poleciłabym wizytę u dobrej krawcowej, która pomoże przerobić suknię ślubnej do obecnej sylwetki. Zdrowy i realny spadek masy ciała (w tym głównie tkanki tłuszczowej) to 0,5-1 kg w skali tygodnia. Zbyt szybka utrata masy ciała może sprzyjać utracie wody i masy mięśniowej, a nie pożądanego tłuszczu. Ponad to diety alternatywne są często niefizjologiczne i niedoborowe, co może skutkować niekorzystnymi zmianami w organizmie, które mogą zagrażać życiu lub zdrowiu. Proces odchudzania jest długotrwały i powinien być przeprowadzony pod ścisłą kontrolą dietetyka, który dostosowuje jadłospis do aktualnych potrzeb pacjenta. Niezbędne też jest wykonanie badań i konsultacja z lekarzem pierwszego kontaktu o braku przeciwwskazań to rozpoczęcia diety redukcyjnej.

DIETETYCY.ORG.PL: W praktyce zawodowej ma Pani styczność z problemami żywieniowymi u dzieci – jak dogadać się z upartą nastolatką z ambicją bycia modelką i przekonać ją, że taki sposób odżywiania spowoduje duże kłopoty zdrowotne?

Zobacz również
program do układania jadłospisów

KATARZYNA SZCZYGIEŁ: Wygląd modelki to swojego rodzaju wizytówka w tej branży. Nie liczy się tylko odpowiedni wzrost i obwody, ale również wygląd włosów, skóry, czy też paznokci. Metody pracy z takim pacjentem zależą dużo od charakteru dziecka i tego jak radzi sobie z emocjami. W wielu wypadkach wystarczy wyjaśnić rolę poszczególnych składników odżywczych nie tylko na funkcjonowanie organizmu, ale też na jego wygląd, czy też przywołanie roli idola/idolki w świecie mody, który podkreśla rolę prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej. Wiek nastoletni wiąże się z dojrzewaniem organizmu, gdzie odpowiednie żywienie ma ogromny wpływ na przebieg tego procesu. Często moi podopieczni dostają zadania domowe do wykonania, które potem są omawiane w gabinecie, pomagają one utrwalić ważne aspekty wpływu żywienia na poszczególne aspekty życia, rozwoju i odżywienia organizmu.

DIETETYCY.ORG.PL: Jak pracuje się ze słabo zmotywowanymi pacjentami? Proszę powiedzieć jak najskuteczniej przekonać ich do trwałej zmiany nawyków żywieniowych?

KATARZYNA SZCZYGIEŁWarto podkreślić, że każdy z nas jest inny i może mieć inne powody, dla których pojawił się w gabinecie. Najważniejsze jest to, aby dobrze poznać pacjenta, dzięki temu można dostosować odpowiednie techniki pracy. Jednym z pierwszych kroków jest określenie jasnych powodów, dla których pacjent chce się zmienić. Może być to przedstawione słownie, graficznie, czy też w formie listy, która ma za zadanie uświadomić nas po co to robimy. Prostą metodą pracy, która bardzo się sprawdza jest wyznaczanie małych celów do realizacji na przestrzeni kilku tygodni. Wiele pacjentów po przeprowadzeniu analizy składu ciała, ujrzeniu swoich zdjęć czy też pomiarów staje na nogi, ponieważ zdaje sobie sprawę w jakim stanie jest ich organizm. Warto uświadamiać pacjentów, jakie ryzyko jest powiązane z obecnym stylem życia, czy też występującą otyłością (mowa przede wszystkim o jednostkach chorobowych). W niektórych przypadkach świetne rezultaty przynosi praca z lustrem  i ocena własnego wyglądu, gdzie zmienia się to w czasie stosowania dietoterapii. Praca dietetyka to też stały kontakt z pacjentami, nie tylko w gabinecie, ale również telefonicznie – zawsze można liczyć na słowa motywacji i wsparcia, które dodają sił.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc:jabłko
Najzdrowsze warzywo:jarmuż
Najzdrowsze do picia:woda mineralna niegazowana
Na dobry początek dnia:owsianka z ulubionymi owocami i orzechami
Na sycący obiad:indyk z kaszą jaglaną, marchewką i jarmużem
Na szybką przekąskę:orzechy włoskie
Stanowczo odradzam:produktów wysokoprzetworzonych

Dziękujemy serdecznie Pani Katarzynie za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !