CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem MagdalenÄ… Adamczak

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chÄ™tne do wziÄ™cia w nim udziaÅ‚u w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad z MagdalenÄ… Adamczak – dietetykiem i diet coachem

Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:

Magdalena Adamczak 2

Magdalena Adamczak

Ukończyła Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, na kierunku Zdrowie Publiczne, Dietetyka. Od prawie 6 lat pracuje jako dietetyk w Centrum Naturhouse w Bydgoszczy, przy ul. Dworcowej 84. Szkoli dietetyków, regularnie poszerza i aktualizuje swoją wiedzę z zakresu medycyny i dietoterapii, psychologii.

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Magdaleno, jak zaczęła się w Pani przypadku przygoda z dietetyką? Skąd pomysł, żeby pójść tą drogą?

MAGDALENA ADAMCZAK: Od zawsze interesowaÅ‚a mnie medycyna, jako dziedzina nauki. OdkÄ…d pamiÄ™tam, już jako maÅ‚e dziecko, marzyÅ‚am, by zostać lekarzem lub pracować w zawodzie, który nosi biaÅ‚y fartuch. Moja przygoda z dietetykÄ… zaczęła siÄ™ w szkole Å›redniej. Już wtedy wybraÅ‚am profil biologiczo-chemiczny z edukacjÄ… zdrowotnÄ… w Zespole Szkół Medycznych. Dużo czytaÅ‚am na temat zdrowego stylu życia i sama na sobie zaczęłam taki styl życia testować. JadÅ‚am zdrowiej i bardzo Å›wiadomie, ćwiczyÅ‚am intensywniej, biegaÅ‚am. W rezultacie już przed maturÄ… zadecydowaÅ‚am, że zwiążę swojÄ… zawodowÄ… przyszÅ‚ość z pracÄ… z klientem/pacjentem, jako dietetyk i specjalista zdrowia publicznego. ByÅ‚ to czas, gdy pojÄ™cie zdrowia publicznego i dietetyki nie byÅ‚o tak znane i popularne wÅ›ród spoÅ‚eczeÅ„stwa. CzÄ™sto pytano siÄ™ mnie, czym planujÄ™ siÄ™ zajmować po skoÅ„czeniu studiów. Przez kilka lat jednak styl życia Polaków zaczÄ…Å‚ ewoluować – w momencie mojego zakoÅ„czenia studiów byÅ‚o powszechnie wiadomo, czym jest dietetyka, jak ważne sÄ… dbanie o styl życia i profilaktyka chorób cywilizacyjnych. OsobiÅ›cie cieszÄ™ siÄ™ bardzo, że pracujÄ™ w zawodzie, do którego przygotowywaÅ‚am siÄ™ przez lata studiów i który lubiÄ™. W obecnych czasach nie jest to czÄ™stym zjawiskiem.

DIETETYCY.ORG.PL: Prowadzi Pani szeroki zakres działań edukacyjno-żywieniowych. Jak Pani zdaniem najlepiej trafić do przeciętnego Kowalskiego żeby przyjął sobie dobre rady dietetyka do serca?

MAGDALENA ADAMCZAK: Oprócz tego, że jestem z wyksztaÅ‚cenia dietetykiem, ukoÅ„czyÅ‚am też kurs Dietcoacha i szkolenia z zakresu owocnej komunikacji. Taka wiedza pozwala mi dostosować indywidualnie tok rozmowy z klientem, by zrozumieć siÄ™ wzajemnie. Przez te kilka lat spotkaÅ‚am wrÄ™cz tysiÄ…ce osób, które korzystaÅ‚o z pomiarów antropometrycznych, konsultacji, kuracji pod moim okiem. Niektórzy wiedzÄ… wiele o zdrowiu, a potrzebujÄ… motywacji. Niektórzy natomiast przychodzÄ… do mnie, by naprawdÄ™ nauczyć siÄ™ wszystkiego od podstaw. Niestety zagadnienia wszystkich dziedzin, zwiÄ…zanych z medycynÄ… sÄ… trudne, skomplikowane. Niewiele osób z Å‚atwoÅ›ciÄ… posÅ‚uguje siÄ™ terminologiÄ… medycznÄ… (np. wyniki badaÅ„, choroby, leki). Dla wiÄ™kszoÅ›ci ludzi procesy, zachodzÄ…ce w organizmie, zależnoÅ›ci choroba- żywność, choroba- lek, lek- żywność, styl życia- zdrowie, to „czarna magia”. Dietetyk i coach nie zawsze wiÄ™c prawi skomplikowane wykÅ‚ady na ten temat. Lepiej jest jasno, krótko i obrazowo opisać zagadnienie, czy problem. Moim zdaniem nie ma owocnej rozmowy z osobÄ…, która przychodzi po poradÄ™, bez poznania jej potrzeb, problemu, trudnoÅ›ci i typu osobowoÅ›ci w zachowaniu. Tylko wtedy, gdy wiemy, jak prowadzić rozmowÄ™, czego osoba potrzebuje i oczekuje, jesteÅ›my w stanie do niej dotrzeć skutecznie.

DIETETYCY.ORG.PL: Czy Polacy słuchają najlepszych praktyk dietetycznych?

Zobacz również
fuleren c60

MAGDALENA ADAMCZAK: WidzÄ™ poprawÄ™ w Å›wiadomoÅ›ci Polaków. Moda na zdrowy, bardziej aktywny tryb życia, profilaktykÄ™, korzystanie z pomocy specjalistów w tym zakresie, przyszÅ‚a do nas bardzo późno. Dopiero od okoÅ‚o 10 lat zauważam intensywne zainteresowanie i modÄ™ na to, żeby być „fit”. Niestety nie każdy ma za sobÄ… wspomnienia jedynie ze współpracy z dietetykiem. Wiele osób przyznaje siÄ™, że przez pół życia korzystaÅ‚o z niezdrowych sposobów na chudniÄ™cie na wÅ‚asnÄ… rÄ™kÄ™, niezdrowych diet, wrÄ™cz gÅ‚odówek, które nie przyniosÅ‚y niczego dobrego. Jest to wyzwanie dla specjalisty, gdyż trzeba „odwrócić do góry nogami” przekonania żywieniowe, w których osoba żyÅ‚a przez przez miesiÄ…ce, czÄ™sto lata. Na co dzieÅ„ spotykam ludzi, którzy przyznajÄ… siÄ™ do takich porażek i żaÅ‚ujÄ… ich, wiedzÄ…c, że byÅ‚ to zmarnowany czas. Bardzo ważne jest tutaj, by dietetyk byÅ‚ osobÄ… profesjonalnÄ…, wiarygodnÄ…, której można zaufać. Wtedy Polacy sÅ‚uchajÄ….

DIETETYCY.ORG.PL: Co powinien robić dietetyk, aby w najlepszy sposób spełniać wymagania pacjentów?

MAGDALENA ADAMCZAK: OdpowiadajÄ…c na to pytanie, podsumujÄ™ ostatnie zdania. Dietetyk musi sprawiać wrażenie profesjonalisty i naprawdÄ™ nim być. Pewność siebie,  swojej wiedzy i umiejÄ™tnoÅ›ci interpersonalnych sÄ… niezbÄ™dne, ale oprócz tego trzeba mieć odrobinÄ™ empatii i umieć sÅ‚uchać. Osoby, zgÅ‚adzajÄ…ce siÄ™ do mnie, dzielÄ… siÄ™ problemami, o których czÄ™sto nie wie nawet ich najbliższa rodzina. Dietetyk musi wiÄ™c zyskać i utrzymać zaufanie, umieć odpowiednio i indywidualnie zmotywować osoby o różnych typach osobowoÅ›ci, instruować i edukować, by współpraca byÅ‚a owocna przez caÅ‚y czas osiÄ…gania celu. Modnym w obecnych czasach sÅ‚owem, które stanowi zarazem klucz mojej pracy jest „INSPIRACJA”. PrzekÅ‚adajÄ…c to na pracÄ™ dietetyka- edukacja, prowadzenie zaleceÅ„ i kontrola osiÄ…gnięć z jednoczesnym pozwoleniem na bycie sobÄ…. W takiej współpracy nie ma miejsca na pytania bez odpowiedzi, niezbÄ™dne jest też poczucie, że gdy coÅ› nie wyjdzie, zawsze można znów poprosić o pomoc.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc:żurawina
Najzdrowsze warzywo:nasza polska marchewka
Najzdrowsze do picia:niegazowana woda mineralna!
Na dobry początek dnia:pożywne śniadanie
Na sycący obiad:zapiekana papryka, faszerowana kaszą, mięsem mielonym i warzywami z domowej spiżarni
Na szybkÄ… przekÄ…skÄ™:rzodkiewka
Stanowczo odradzam:gotowe dania

DziÄ™kujemy serdecznie Pani Magdalenie za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !