Cykl Moja Poradnia: Wywiad z dietetykiem mgr Pauliną Kmieciak

Avatar photo

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad z mgr Pauliną Kmieciak – dietetykiem

Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:

Paulina Kmieciak

Paulina Kmieciak, dietetyk kliniczny, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Pasjonuje się dietetyką sportową. Uważa, że indywidualnie dopasowana dieta oraz odpowiednia aktywność fizyczna to zdecydowane kroki do świadomego dbania o własne zdrowie fizyczne, ale i psychiczne. Specjalizuje się w dietoterapii związanej z normalizacją masy ciała, chorobami metabolicznymi oraz dietą przy aktywności fizycznej

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Paulino, proszę powiedzieć dlaczego zainteresował Panią zawód dietetyka i czym kierowała się Pani przy wyborze uczelni?

PAULINA KMIECIAK: Zainteresowanie dietetyką towarzyszyło mi już od czasów szkolnych, kiedy zaczęłam zwracać uwagę na powiązania pomiędzy sposobem odżywiania, a stanem zdrowia. Aktualnie nauka o żywieniu jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się nauk. Wiadomo już, że to co jemy ma niebagatelne znaczenie dla stanu nie tylko naszego zdrowia fizycznego, ale i psychiki. Stąd też wiedza na ten temat może pomóc w odniesieniu naprawdę wielkich korzyści. Zanim jednak zdecydowałam się na studia w tym kierunku, analizowałam czy faktycznie jest to zawód z przyszłością, i czy moje predyspozycje do tego są odpowiednie. Kiedy postanowiłam, że warto postawić na dietetykę, pozostał jeszcze wybór uczelni. Zależało mi na wysokim poziomie nauczania oraz nacisku na medyczną stronę zawodu. Stąd też wybrałam właśnie uczelnię w Poznaniu.

DIETETYCY.ORG.PL: Niedawno otworzyła Pani własny gabinet – czy od strony formalnej to trudne przedsięwzięcie? W jaki sposób przygotować się do rozpoczęcia własnej działalności?

PAULINA KMIECIAK: Myślę, że od strony formalnej założenie gabinetu nie jest bardzo trudnym wyzwaniem. Formalnie wystarczy tak naprawdę wpis do CEiDG i już stajemy się przedsiębiorcami. Wtedy jeszcze pozostaje zgłoszenie do ubezpieczenia społecznego i np. założenie konta firmowego, rejestracja firmowego numeru telefonu. Warto zainteresować się także usługami księgowego, chyba że sami bardzo dobrze poradzimy sobie w tym zakresie. Natomiast samo organizowanie gabinetu wymaga sporo zaangażowania, jeszcze przed dokonaniem wpisu. Wybór miejsca, odpowiedniego sprzętu i wyposażenia, organizacja reklamy, odpowiedni program dietetyczny, także biznesplan i analiza rynku są bardzo przydatne. Tu warto się dokładnie zastanowić. Jeśli chcemy wyróżnić się na rynku i zapewnić klientom naprawdę wysoki poziom usług, musimy wybrać coś co pozwala nam zaoferować więcej niż lokalna konkurencja. Wykształcenie i ciągłe doszkalanie jest oczywiście bardzo ważne, natomiast musimy być świadomi, że na pewno nie wystarczy by założyć dobrze prosperujący gabinet. Tutaj przydaje się na pewno pomoc zewnętrzna osób, które mają doświadczenie w zakładaniu i prowadzeniu gabinetu dietetycznego.

DIETETYCY.ORG.PL: Dużo czasu poświęca Pani na dokształcanie się – z jakich źródeł Pani korzysta – jakie branżowe czasopisma, kursy/konferencje czy źródła internetowe Panią inspirują?

Zobacz również
traganek

PAULINA KMIECIAK: Dietetyka to dziedzina, w której ciągle trzeba być na bieżąco. Na pewno warto obserwować takie strony jak dietetycy.org.pl, gdyż dzięki temu mamy możliwość śledzenia najnowszych informacji żywieniowych, ale i odświeżania wiedzy na znane nam już tematy. Sama prenumeruję także czasopismo Food Forum, które zawiera spory zastrzyk wiedzy. Poszerzając ważne dla mnie zagadnienia korzystam z wyszukiwarek typu PubMed, sięgam po książki branżowe, natomiast zawsze sprawdzam z jakich źródeł korzystał autor. Jeśli chodzi o kursy i szkolenia uważam, że godne zainteresowania są te oferowane m. in. przez Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej czy Akademię Dietetyki, gdzie znaleźć można szczegółowo omówione zagadnienia z dietetyki klinicznej.

DIETETYCY.ORG.PL: Obecnie wiele uwagi poświęca się komunikacji z pacjentem i stronie psychologicznej żywienia, w jaki sposób skutecznie zmotywować pacjenta, który zaczyna tracić silną wolę w przestrzeganiu reżimu żywieniowego?

PAULINA KMIECIAK: Przestrzeganie określonych zasad diety na pewno wymaga dużego zaangażowania i silnej woli. Dlatego, po pierwsze, naszą rolą jako dietetyków jest maksymalne ułatwienie – dopasowanie diety do indywidualnych potrzeb, przyzwyczajeń i upodobań pacjenta, ale oczywiście z wprowadzeniem zmian dostosowanych do jego stanu zdrowia. Ważne by wszystko odbywało się małymi krokami, stopniowo. Naszą rolą w podtrzymywaniu motywacji wewnętrznej pacjenta jest budowanie jego zaangażowania w działania związane ze zmianą stylu życia. Nie warto straszyć czy obwiniać za aktualną sytuację, natomiast wspierać i ułatwić modyfikację nieodpowiednich nawyków żywieniowych. Edukacja w zakresie prawidłowego żywienia, przedstawienie korzyści płynących ze zmian, ale i uzmysławianie danej osobie jakie sukcesy już osiągnęła będzie dobrym pomysłem. Przy opracowaniu programu żywieniowego musimy kierować się zrozumieniem i empatią, aby dopasować się do sytuacji pacjenta. Ważny jest też etap zmiany, na którym znajduje się dana osoba, który wskaże nam jakie interwencje z naszej strony możemy podjąć. Zawsze jednak rozmowa o tym co sprawia trudność oraz szukanie alternatywnych rozwiązań może wspomóc umacnianie motywacji.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc:borówki
Najzdrowsze warzywo:burak
Najzdrowsze do picia:woda z cytryną i imbirem
Na dobry początek dnia:szklanka wody z cytryną i imbirem, gimnastyka i pożywne śniadanie
Na sycący obiad:potrawka z kurczaka z mnóstwem kolorowych warzyw i kaszą gryczaną niepaloną
Na szybką przekąskę:orzechy lub owoce
Stanowczo odradzam:produkty wysokoprzetworzone, z mnóstwem dodatków typu E

Dziękujemy serdecznie Pani Paulinie za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !