CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem MonikÄ… KoniecznÄ…

Avatar photo

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chÄ™tne do wziÄ™cia w nim udziaÅ‚u w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad z MonikÄ… KoniecznÄ… – dietetykiem

Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:

Monika Konieczna

Prowadzi Poradnię Dietetyczną w Grodkowie przy ul Grunwaldzkiej 6 . Udziela konsultacji dietetycznych dla osób dorosłych, dzieci i młodzieży, wspomaga leczenie chorób w których dieta odgrywa znaczącą rolę, tworzy indywidualne programy żywieniowe.

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Moniko, dlaczego zdecydowała się Pani zająć dietetyką?

MONIKA KONIECZNA: Dlatego że nie jest to nudna praca, tu ciÄ…gle coÅ› siÄ™ dzieje, należy ciÄ…gle siÄ™ uczyć czegoÅ› nowego, poszerzać wiedzÄ™, doszkalać. Poznaje siÄ™ różnych ludzi i w każdym wieku. Dlatego, że mogÄ™ pomóc, doradzić, wesprzeć. NiesamowitÄ… satysfakcjÄ…, uczuciem  jest to jak pacjent jest zadowolony, docenia to co robiÄ™ i mam cichÄ… nadziejÄ™, że takich osób bÄ™dzie coraz wiÄ™cej. Zadowolony klient i jego szczęście, jakie daje mu lepsze samopoczucie dziÄ™ki wprowadzeniu zdrowego sposobu odżywiania, jest moim najwiÄ™kszym sukcesem.

DIETETYCY.ORG.PL: Czy zawód dietetyka jest wymagający?

MONIKA KONIECZNA: Uważam, że tak – dlatego, że jako dietetycy nie mamy uprawnieÅ„ lekarskich, ale musimy mieć Å›wiadomość, że od naszej wiedzy, zaangażowania zależy zdrowie pacjentów. Musimy znać mechanizm wielu jednostek chorobowych, sposoby ich leczenia czy nawet leku. Dany sposób żywienia nie może szkodzić w żaden sposób pacjentowi. Dietetyk to inaczej specjalista do spraw żywienia, zarówno w ujÄ™ciu jednostkowym, jak i zbiorowym, który w swojej pracy zajmuje siÄ™ badaniem żywnoÅ›ci, ocenÄ… jej wartoÅ›ci odżywczych i zdrowotnych oraz procesem odpowiedzialnego doboru potraw i sposobu odżywiania.

Zobacz również
depresja sport

DIETETYCY.ORG.PL: Posiada Pani również wiedzÄ™ i umiejÄ™tnoÅ›ci kulinarne –  to pomaga w pracy?

MONIKA KONIECZNA: Wiedza i umiejętności kulinarne bardzo pomagają mi w codziennej pracy. Mam dużo pomysłów na wszelkiego rodzaju posiłki, poszerzam swoją bazę przepisów, które wykorzystuję do układania jadłospisów. Sama podczas nauki zdobyłam wiedzę prawdziwej sztuki kulinarnej czyli idealnego doboru i łączenia składników, sposobu podania potraw, ale też umiejętność dokonywania zakupów, zasad zdrowego odżywiania, którą przekazuję teraz Swoim pacjentom.

DIETETYCY.ORG.PL: Co jest dla Pani najważniejsze w trakcie pracy z pacjentem?

MONIKA KONIECZNA: Wywiad przeprowadzany podczas pierwszego spotkania jest niezwykle ważny. To nie tylko moment na pytania o stan zdrowia i nawyki żywieniowe, ale również na pytania o wczeÅ›niejsze doÅ›wiadczenia z odchudzaniem, sukcesy i porażki. Należy  dowiedzieć  siÄ™ czego dana  osoba potrzebuje i oczekuje. Wtedy  jesteÅ›my w stanie do niej dotrzeć. Z każdym pacjentem należy pracować  w sposób indywidualny. Dotyczy to zarówno formy spotkania, jak i rodzaju zalecanej diety, przygotowywanej w zależnoÅ›ci od potrzeb zdrowotnych i stylu życia. Wieloletnia praktyka nauczyÅ‚a mnie, że tego typu metoda gwarantuje skuteczność terapii.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc: jabłko
Najzdrowsze warzywo: burak
Najzdrowsze do picia: woda
Na dobry poczÄ…tek dnia: woda z cytrynÄ… i miodem
Na sycÄ…cy obiad: kasza, ryba grillowana, warzywa na parze
Na szybkÄ… przekÄ…skÄ™: marchew
Stanowczo odradzam: wysoko przetworzone

DziÄ™kujemy serdecznie Pani Monice za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !