CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem Pauliną Hetwer

Cykl “Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad z Pauliną Hetwer – dietetykiem

Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:

Paulina Hetwer

Absolwentka dietetyki klinicznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym, obecnie zdobywa tytuł magistra na Uniwersytecie Jagiellońskim. Prowadzi poradnię dietetyczną w Wodzisławiu Śląskim.  Szczególnie zainteresowana rolą żywienia w procesie leczenia chorób autoimmunologicznych.

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Paulino, proszę powiedzieć dlaczego związała się Pani zawodowo z dietetyką?

PAULINA HETWER: Wciąż napływają kolejne dowody na to, że tak – wydawać by się mogło – prozaiczna czynność, jaką jest jedzenie, stanowi jeden z najważniejszych czynników decydujących o kondycji organizmu. Odpowiednie żywienie może przynieść nam wiele korzyści. Jeżeli jednak ten element życia będziemy traktować po macoszemu – możemy  przepłacić to zdrowiem. Zawód dietetyka wybrałam, aby móc lepiej zatroszczyć się o siebie i swoich bliskich, ale także mieć czynny udział w szerzeniu wiedzy dotyczącej właściwych nawyków żywieniowych.  Jestem przekonana, że żywieniowcy odegrają kluczową rolę w poprawie stanu zdrowia naszego społeczeństwa.

DIETETYCY.ORG.PL: Obecnie jest Pani na studiach magisterskich, wielu studentów, kończąc etap licencjata, rozpoczyna pracę zawodową lub wybiera studia podyplomowe – dlaczego zdecydowała się Pani właśnie na taką formę kształcenia?

PAULINA HETWER: Studia magisterskie są kontynuacją podstawowej nauki o żywieniu, która pozwala lepiej zrozumieć jak poszczególne składniki żywności oddziałują na organizm. Dietetyka obejmuje swoim zakresem wiele dziedzin, wiedza teoretyczna jest wiec podstawą pracy z pacjentem. Studia dają możliwość zdobywania jej od specjalistów – lekarzy, doświadczonych żywieniowców, statystyków. Warto poświęcić kilka lat, aby przygotować się do pełnienia swojego zawodu najlepiej jak to możliwe.

DIETETYCY.ORG.PL: Specjalizuje się Pani z żywieniu w chorobach autoimmunologicznych – z jakimi schorzeniami najczęściej się Pani spotyka w praktyce zawodowej i czy odpowiednie żywienie poprawia stan zdrowia pacjentów?

PAULINA HETWER: Zaburzeniem, z którym mam do czynienia najczęściej, jest niedoczynność tarczycy spowodowana chorobą Hashimoto – autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. W takich przypadkach główną rolę odgrywa oczywiście leczenie farmakologiczne, jednak właściwa dieta jest drugim co do istotności elementem terapii, który przynosi korzystne efekty. Częstym problemem, z którym borykają się osoby cierpiące na to schorzenie jest nadmierna masa ciała. I tutaj właściwe podejście do jej redukcji ma kluczowe znaczenie. Proces ten nie może odbywać się zbyt gwałtownie, najważniejsze aby zadbać o dostarczenie wszystkich niezbędnych składników. Konsultacja z dietetykiem w takiej sytuacji jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Interesujące są także prace naukowe badające rolę żywienia w leczeniu stwardnienia rozsianego.  Być może niektóre ze składników diety o właściwościach przeciwzapalnych okażą się być pomocne w terapii SM. To bardzo ciekawa koncepcja, warto śledzić uważanie kolejne doniesienia na ten temat.

DIETETYCY.ORG.PL: Dużo mówi się o wpływie prawidłowej mikroflory jelitowej na samopoczucie i stan zdrowia człowieka – jakie są najnowsze doniesienia naukowe z tej dziedziny?

PAULINA HETWERBakterie bytujące w jelitach pełnią liczne funkcje.  Wpływają na m.in., ekspresję genów, funkcje komórek odpornościowych. W związku z powyższym – zachwianie równowagi mikrobioty wpływa niekorzystnie na cały organizm. Liczne badania naukowe sugerują związek pomiędzy zaburzeniami mikroflory jelitowej a występowaniem niektórych schorzeń, w tym autoimmunologicznych, jak cukrzyca typu I, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane. Ponadto probiotyki okazują się pomocne w przywracaniu remisji we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Interesującą metodą leczenia zyskującą poparcie wśród lekarzy jest przeszczepianie mikroflory jelitowej od osoby zdrowej, stosowana jest  głównie w leczeniu zakażeń bakterią Clostridium difficle.

Naukowcy próbują także odpowiedzieć na pytanie jaką rolę odgrywa mikroflora jelitowa w rozwoju zaburzeń ze spektrum autyzmu. Badania trwają, warto być na bieżąco. Nie zostały poznane do końca wszystkie mechanizmy poprzez które bakterie wpływają na organizm, ale nie ulega wątpliwości, że ich rola jest niezwykle istotna.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc: borówka
Najzdrowsze warzywo: burak
Najzdrowsze do picia: woda o stopniu zmineralizowania dostosowanym do indywidualnych potrzeb
Na dobry początek dnia: niezastąpiona owsianka z ulubionymi dodatkami
Na sycący obiad: tłusta ryba
Na szybką przekąskę: jogurt
Stanowczo odradzam: chrupkie pieczywo

Dziękujemy serdecznie Pani Paulinie za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !

O autorze

Polska Społeczność Dietetyków - Konto Redakcyjne

Udostępnień