Na czym polega praca intendenta szkolnego okiem praktyka?

Avatar photo
intendent - stołówka szkolna

Znajomi pytajÄ… czym siÄ™ zajmujÄ™, na czym polega moja praca.

Kiedy opowiem im w skrócie, że głównie to układanie jadłospisów dla dzieci szkolnych i przedszkolnych, oraz zaopatrywanie kuchni w niezbędny ku tworzeniu tych posiłków, mówią: łatwizna.

Czym zajmuje siÄ™ indentent?

Czego jednak nie wiedzÄ…?

O  obowiÄ…zku prowadzeniu dokumentacji sanitarnej  wg  zasad GMP (dobra praktyka  produkcyjna)  i  GHP (dobra praktyka higieniczna) oraz znajomoÅ›ci procedur sanitarnych (w tym HACCAP), które sÄ… skrupulatnie kontrolowane przez PaÅ„stwowÄ… InspekcjÄ™ SanitarnÄ….

Nie wiedzÄ… również o tym, że wymagana jest umiejÄ™tność pobierania i rozliczania zaliczek, naliczanie i przyjmowanie opÅ‚at za żywienie, zabezpieczanie Å›rodków pieniężnych, zgodnie z procedurami – a przecież do ksiÄ™gowej mi daleko. Znajomi mówiÄ…: przecież to proste, ale zapominajÄ… o piÄ™tnie komisji, kontroli i innych wytycznych, narzucanych przez PaÅ„stwo, Powiat i GminÄ™ oraz samego Dyrektora SzkoÅ‚y. O masie przepisów, zarzÄ…dzeÅ„, statusów  i rozporzÄ…dzeÅ„, z którymi muszÄ™ być na bieżąco.

Nie wiedzą, że jadłospisy muszą być zgodne z najnowszym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 1 sierpnia 2016 r. i wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Intendent w praktyce

Jako absolwentka studiów opierających się o żywienie człowieka teorię mam opanowaną, jednak w praktyce dochodzi do zderzenia niczym z rozpędzonym pociągiem. Okazuje się, że Panie kucharki nie potrafią gotować zgodnie z rozporządzeniem. Przerażają je ograniczenia soli i cukru, jakie im narzucam. Placówka nie jest przygotowana do serwowania takich ilości surowych owoców i warzyw, a gmina nie przeznacza odpowiednich środków na zakup świeżo wyciskanych soków czy miodu z pasieki.

Co za tym idzie, obiady nie sÄ… takie jak w domu, dzieciom odciÄ™to glutaminian sodu i nagle wszystko wydaje im siÄ™ bez smaku. Uzależnione od umami, nie potrafiÄ… docenić aromatu ziół, jakie dla nich zamawiam. Sól niskosodowa oszukuje nieznacznie ich kubki smakowe. Ziemniaki bez sosu sÄ… nieakceptowalne. Wszelkie propozycje zielonych dodatków sÄ… odrzucane. WymyÅ›lne dla nich ratatouille, zupa neapolitaÅ„ska z makaronem razowym, czy pesto „idÄ… w kanaÅ‚”.

Zobacz również
sorgo

Co to oznacza w praktyce?

Dzieci wracają do domu nienajedzone. Serwowane im jogurty naturalne lądują w śmietniku. Rodzice są oburzeni. Otrzymuję telefony z zapytaniem, kiedy obiady będą smaczne. Nagle przestaje mieć znaczenie czy są zdrowe. A to przecież właśnie ich apele skłoniły Ministerstwo do ustalenia takich, a nie innych zasad. Dzieci są coraz bardziej otyłe, a jedynym ratunkiem mają być dla nich obesitologowie. Powstaje błędne koło, w którym dla mnie jako dietetyka i technologa żywności zaczyna brakować miejsca. Społeczeństwo nakazuje stać i biernie obserwować co się wyprawia.

StajÄ™ siÄ™ bezradna wobec wÅ‚asnego zawodu, a przecież miaÅ‚a być taka „Å‚atwizna”.

Chcesz nauczyć się, jak zostać intendentem na piątkę?

Zapraszamy do kursu żywienia zbiorowego dzieci. Kliknij w baner po szczegóły:

  • Data pierwotnej publikacji artykuÅ‚u: 22.05.2016
  • Aktualizacja o rozporzÄ…dzenie i kurs: 21.08.2022