Czosnek i jego dziaƂanie

Avatar photo
czosnek dziaƂanie

Zimowa aura w peƂni, jednak nie jest to czas rozpieszczający nasz organizm, który potrzebuje od nas zdecydowanie większej uwagi.

Domowe wzmacniacze odpornoƛci znane są juĆŒ od wiekĂłw, na ich czele stoi czosnek. NaleĆŒy mu się spora uwaga i nie bez powodu nosi miano naturalnego antybiotyku. W tym niewielkim ząbku moĆŒemy znaleĆșć masę naturalnej mocy poprzez antyoksydanty, flawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, ale teĆŒ magnez, ĆŒelazo, potas, chrom. Jednak to olejki eteryczne i organiczne związki siarczkowe, za ktĂłrych sprawą powstaje allicyna, zapewniają najwaĆŒniejsze wartoƛci zdrowotne.

DziaƂanie czosnku

czosnek dziaƂanie
Pop Nukoonrat / 123RF

Czosnek poprzez zawartoƛć antyoksydantów wykazuje dziaƂanie przeciwwirusowe, jak i przeciwzapalne.

Dlatego tak skuteczny jest przy przeziębieniach, stanach zapalnych, czy infekcjach. Przypisuje się mu wƂaƛciwoƛci przeciwzakrzepowe, co ma korzystny wpƂyw na ukƂad krÄ…ĆŒenia, wynikające z rozkurczania naczyƄ krwionoƛnych, ale teĆŒ poprawi ich elastycznoƛć, co moĆŒe zapobiegać udarowi mĂłzgu, zawaƂom oraz zmniejszać zmiany miaĆŒdĆŒycowe.

UkƂad trawienny teĆŒ moĆŒe odczuć jego wƂaƛciwoƛci wskutek przyspieszonego i nasilonego wydzielania ĆŒĂłĆ‚ci, czyniąc go doskonaƂym dodatkiem do daƄ ciÄ™ĆŒkostrawnych. Czosnek wpƂywa kojąco na bĂłle gƂowy, uƂatwia zasypianie, dlatego wƂączenie go do codziennej diety moĆŒe okazać się dobrym posunięciem, szczegĂłlnie w tym wymagającym od naszego organizmu okresie.

Dawkowanie

Zalecana dawka dla osoby dorosƂej to okoƂo 1-2 ząbkĂłw dziennie. W związku z rozrzedzającymi wƂaƛciwoƛciami nie powinien być spoĆŒywany przynajmniej 7 dni przez operacją. NaleĆŒy mieć na uwadze interakcje czosnku z lekami, przykƂadowo w poƂączeniu z warfaryną, czy NLPZ moĆŒe spowodować krwawienia. Jest to jednak warzywo, ktĂłre jeƛli nie ma przeciwwskazaƄ powinno znaleĆșć się w naszej kuchni.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
nerki

Warto wiedzieć, ĆŒe największe korzyƛci zdrowotne wykazuje w formie surowej. Istotne jest, iĆŒ do wytworzenia tej jakĆŒe waĆŒnej allicyny potrzebne są dwie substancje: allina, ktĂłra jest fragmentem biaƂkowym oraz wraĆŒliwa na temperaturę allinaza. Aby wydobyć te skƂadniki konieczne jest pokrojenie lub przeciƛnięcie go przez praskę. Co więcej, poddanie dziaƂaniu temperatury czosnku zaraz po pokrojeniu, niszczy ten wraĆŒliwy enzym, pozbawiając go swoich wspaniaƂych wartoƛci.

Na zniszczenie wƂaƛciwoƛci antynowotworowych, zdolnoƛci rozrzedzania krwi wystarczą dwie minuty na patelni, minuta w mikrofalĂłwce. By zachować jego wszystkie prozdrowotne wƂaƛciwoƛci wystarczy zastosować pewną maƂą zmianę, po przeciƛnięciu go lub pokrojeniu naleĆŒy zostawić go na 10 minut, po tym czasie moĆŒna go poddać obrĂłbce, gdyĆŒ w tym czasie wytwarza się maksymalna iloƛć allicyny i wraĆŒliwy na temperaturę enzym nie będzie juĆŒ potrzebny, więc spokojnie moĆŒemy poddać obrĂłbce nasz maƂy antybiotyk bez pozbawiania go smaku jak i wƂaƛciwoƛci leczniczych.

Dlatego warto zapamiętać tę prostą zasadę: posiekaj czosnek, pozostaw go na 10 minut, po czym dodawaj do ulubionych daƄ i ciesz jego mocą. Zaƛ jeƛli moĆŒesz, potrafisz i masz chęć: zjadaj na surowo.

Przeczytaj rĂłwnieĆŒ: