Zimowa aura w peĆni, jednak nie jest to czas rozpieszczajÄ cy nasz organizm, ktĂłry potrzebuje od nas zdecydowanie wiÄkszej uwagi.
Domowe wzmacniacze odpornoĆci znane sÄ juĆŒ od wiekĂłw, na ich czele stoi czosnek. NaleĆŒy mu siÄ spora uwaga i nie bez powodu nosi miano naturalnego antybiotyku. W tym niewielkim zÄ bku moĆŒemy znaleĆșÄ masÄ naturalnej mocy poprzez antyoksydanty, flawonoidy, witaminy z grupy B, witaminÄ C, ale teĆŒ magnez, ĆŒelazo, potas, chrom. Jednak to olejki eteryczne i organiczne zwiÄ zki siarczkowe, za ktĂłrych sprawÄ powstaje allicyna, zapewniajÄ najwaĆŒniejsze wartoĆci zdrowotne.
DziaĆanie czosnku
Czosnek poprzez zawartoĆÄ antyoksydantĂłw wykazuje dziaĆanie przeciwwirusowe, jak i przeciwzapalne.
Dlatego tak skuteczny jest przy przeziÄbieniach, stanach zapalnych, czy infekcjach. Przypisuje siÄ mu wĆaĆciwoĆci przeciwzakrzepowe, co ma korzystny wpĆyw na ukĆad krÄ ĆŒenia, wynikajÄ ce z rozkurczania naczyĆ krwionoĆnych, ale teĆŒ poprawi ich elastycznoĆÄ, co moĆŒe zapobiegaÄ udarowi mĂłzgu, zawaĆom oraz zmniejszaÄ zmiany miaĆŒdĆŒycowe.
UkĆad trawienny teĆŒ moĆŒe odczuÄ jego wĆaĆciwoĆci wskutek przyspieszonego i nasilonego wydzielania ĆŒĂłĆci, czyniÄ c go doskonaĆym dodatkiem do daĆ ciÄĆŒkostrawnych. Czosnek wpĆywa kojÄ co na bĂłle gĆowy, uĆatwia zasypianie, dlatego wĆÄ czenie go do codziennej diety moĆŒe okazaÄ siÄ dobrym posuniÄciem, szczegĂłlnie w tym wymagajÄ cym od naszego organizmu okresie.
Dawkowanie
Zalecana dawka dla osoby dorosĆej to okoĆo 1-2 zÄ bkĂłw dziennie. W zwiÄ zku z rozrzedzajÄ cymi wĆaĆciwoĆciami nie powinien byÄ spoĆŒywany przynajmniej 7 dni przez operacjÄ . NaleĆŒy mieÄ na uwadze interakcje czosnku z lekami, przykĆadowo w poĆÄ czeniu z warfarynÄ , czy NLPZ moĆŒe spowodowaÄ krwawienia. Jest to jednak warzywo, ktĂłre jeĆli nie ma przeciwwskazaĆ powinno znaleĆșÄ siÄ w naszej kuchni.
Warto wiedzieÄ, ĆŒe najwiÄksze korzyĆci zdrowotne wykazuje w formie surowej. Istotne jest, iĆŒ do wytworzenia tej jakĆŒe waĆŒnej allicyny potrzebne sÄ dwie substancje: allina, ktĂłra jest fragmentem biaĆkowym oraz wraĆŒliwa na temperaturÄ allinaza. Aby wydobyÄ te skĆadniki konieczne jest pokrojenie lub przeciĆniÄcie go przez praskÄ. Co wiÄcej, poddanie dziaĆaniu temperatury czosnku zaraz po pokrojeniu, niszczy ten wraĆŒliwy enzym, pozbawiajÄ c go swoich wspaniaĆych wartoĆci.
Na zniszczenie wĆaĆciwoĆci antynowotworowych, zdolnoĆci rozrzedzania krwi wystarczÄ dwie minuty na patelni, minuta w mikrofalĂłwce. By zachowaÄ jego wszystkie prozdrowotne wĆaĆciwoĆci wystarczy zastosowaÄ pewnÄ maĆÄ zmianÄ, po przeciĆniÄciu go lub pokrojeniu naleĆŒy zostawiÄ go na 10 minut, po tym czasie moĆŒna go poddaÄ obrĂłbce, gdyĆŒ w tym czasie wytwarza siÄ maksymalna iloĆÄ allicyny i wraĆŒliwy na temperaturÄ enzym nie bÄdzie juĆŒ potrzebny, wiÄc spokojnie moĆŒemy poddaÄ obrĂłbce nasz maĆy antybiotyk bez pozbawiania go smaku jak i wĆaĆciwoĆci leczniczych.
Dlatego warto zapamiÄtaÄ tÄ prostÄ zasadÄ: posiekaj czosnek, pozostaw go na 10 minut, po czym dodawaj do ulubionych daĆ i ciesz jego mocÄ . ZaĆ jeĆli moĆŒesz, potrafisz i masz chÄÄ: zjadaj na surowo.
Przeczytaj rĂłwnieĆŒ:
Studentka dietetyki ĆlÄ skiego Uniwersytetu Medycznego, ciÄ gle zgĆÄbiajÄ ca tematykÄ ĆŒywienia i sportu, zainteresowana dietÄ wegaĆskÄ i jej pozytywnymi aspektami w codziennym ĆŒyciu.