Czy barwienie jajek wielkanocnych jest bezpieczne dla zdrowia?

jajka wielkanocnePisanki, kolorowanki to piękna polska tradycja. Trudno sobie wyobrazić święta wielkanocne bez kolorowych jajek w koszyczku do święcenia. Niektórzy jednak są niechętni do spożywania takich kolorowych jajek, bo barwnik przedostaje się przez skorupkę. Czy ich obawy są słuszne?

Barwienie jajek a zdrowie

Naczelna zasada to używanie tylko takich farbek, które są przeznaczone do barwienia jajek – czyli spożywczych. Znaleźć je można bez problemu w każdym sklepie. Jeśli chcemy dekorować skorupki jajek – bezpiecznym rozwiązaniem są także środki do dekoracji ciast. Wszystkie inne farbki przeznaczone do innych celów lub po prostu do dekoracji są złym wyborem, ponieważ nie mamy gwarancji, że nie zawierają toksycznych składników. Barwnik zaś często przedostaje się przez skorupkę. W przypadku barwników spożywczych nie jest to jednak poważnym problemem a może jedynie lekko psuć wrażenia estetyczne i smakowe.

Naturalne barwniki do jaj

Jeszcze lepszym pomysłem jest wykorzystanie naturalnych barwników o których na pewno dużą wiedzę posiadają Wasze babcie. Łupiny cebuli, kurkuma, buraki a może czerwona kapusta? Warto poeksperymentować. Te barwniki są całkowicie bezpieczne.

Ile można przechowywać jajka?

Niestety gotowanie jajek na raz i zaniesienie ich do święcenia ma jedną poważną wadę – nie są one przechowywane w odpowiednich warunkach (czyli lodówce). Czym szybciej je spożyjemy, tym lepiej dla zdrowia – lepiej też przechowywać je w międzyczasie w chłodniejszym miejscu. Należy także zwrócić również uwagę na to czy jajka nie popękały podczas gotowania – pęknięte są otwartą drogą dla bakterii, więc trzeba je spożyć w pierwszym rzędzie.

Pamiętając o tych krótkich zasadach zachęcamy do barwienia i dekorowania świątecznych jajek i życzymy Wesołych Świąt !

Dodaj komentarz