Czy jesień bez kataru jest możliwa?

Sposoby na wzmocnienie odporności u dzieci

Okres jesienno -zimowy dla wielu rodziców kojarzy się z częstymi, nawracającymi infekcjami u dzieci. Możemy jednak temu przeciwdziałać i odpowiednio wcześniej zmobilizować  układ odpornościowy naszego dziecka do intensywniejszego wysiłku w tym trudnym sezonie.

Jak to możliwe, że część dzieci od pierwszego jesiennego deszczu potrafi złapać katar i zaczyna chorować, gdy równocześnie inne, mimo biegania z czerwonymi od mrozu policzkami, przez cały okres infekcyjny nie mają potrzeby odwiedzania apteki? Dzieje się tak za sprawą odpowiednio wzmocnionego układu odpornościowego. Efekty nie są natychmiastowe, ale przy odpowiedniej konsekwencji  i dzięki zastosowaniu przede wszystkim naturalnych metod w ramach profilaktyki inwestujemy w zdrowie dziecka na kolejne, długie lata.

Na stan naszego układu immunologicznego wpływa wiele różnych czynników. Najważniejsze z nich to:

sposób karmienia niemowląt – tj. czy sztucznie lub naturalnie; W jelitach dzieci karmionych piersią występuje o wiele więcej bakterii probiotycznych, przede wszystkim szczepu Lactobacillus niż u dzieci karmionych sztucznie. Badania pokazują, że jest to bezpośrednio związane z występowaniem biegunek niemowlęcych, które znacznie rzadziej występują u dzieci karmionych piersią,

dieta, złe nawyki żywieniowe. Stan odżywienia jest istotnym czynnikiem wpływającym na układ immunologiczny. Pokarm ze względu na jego skład jakościowy, ilościowy oraz jako źródło energii jest głównym czynnikiem zewnętrznym mającym wpływ na rozwój i utrzymanie funkcji odpornościowych ustroju.

problemy z jelitami (nieprawidłowe wypróżnienia),

stres,

– nadużywanie antybiotyków

Kluczowe znaczenie dla poprawy odporności ma odpowiednia dieta dziecka. Pamiętajmy, że wszystko co spożywamy może naszą odporność budować lub jej zaszkodzić. Okazuje się, że za około 70-80% wydolności całego naszego układu odpornościowego odpowiadają właśnie jelita. Zdrowe jelita to zdrowy człowiek!

Już jutro ciąg dalszy artykułu – kluczowe składniki odżywcze wspomagające odporność!

Małgorzata Talaga-Duma

Małgorzata Talaga-Duma

Jestem absolwentką studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia, coachingu. Pomagam kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci prowadząc warsztaty edukacyjne w placówkach przedszkolnych i wczesnoszkolnych.
Małgorzata Talaga-Duma

Latest posts by Małgorzata Talaga-Duma (see all)

Dodaj komentarz