Diet Coaching – Szkolenie

Kurs coachingu dietetycznego opiera się o metody warsztatowe.

Cele szkolenia z coachingu dietetycznego:

  • wprowadzenie w tematykę coachingu,
  • poznanie przyczyn psychologicznych nieprawidłowych zachowań związanych z jedzeniem,
  • omówienie istoty wywiadu motywującego,
  • poznanie narzędzi komunikacyjnych usprawniających relację dietetyk/lekarz – pacjent,
  • ćwiczenia praktyczne z umiejętności niezbędnych do wzmacniania motywacji u pacjenta.

I Stopień

Bazowe pojęcia, umiejętności i poznanie narzędzi diet coachingu:

  • charakterystyka procesu diet coachingu i jego Klientów,
  • rozwój własny dietocoacha (zajęcia warsztatowe)
  • narzędzia i cechy diet coachingu,
  • etyka pracy dietocoacha

W trakcie kursu słuchacze uczestniczą w zajęciach wykładowo-warsztatowych, studiach przypadku, dokonują analizy materiałów filmowych.

Czas trwania: 8hx60min

II Stopień

Praktyczne budowanie i rozwijanie kompetencji potrzebnych do pracy dietocoacha. Ćwiczenia praktyczne, warsztaty i video trening wykorzystujące wiedzę z poziomu pierwszego i zasoby własne.

Szkolenie diet coachingu obejmuje:

  • wywiad jako dialog partnerski z Klientem,.
  • badanie i wzbudzanie motywacji podczas rozmowy i ćwiczeń z Klientem,
  • podnoszenie kompetencji Klienta w zakresie wiedzy o żywieniu i czynnikach wpływających na apetyt,
  • cele i trudności, jakie może spotkać dietocoach,
  • dynamika procesu zmian,
  • od partnerstwa do asystowania – stopniowe kończenie pracy dietocoacha.

III stopień

Cele – rozszerzenie umiejętności zdobytych podczas szkolenia I i II stopnia, poprzez:

  • praktyczną naukę ćwiczeń wykorzystywanych z pacjentem,
  • trenowanie siebie w roli dietocoacha,
  • rozwój własny poprzez obserwowanie swoich umiejętności( video),
  • komentarz superwizorski i feedback grupy,
  • superwizję koleżeńska-praktykowanie.

Zajęcia wykładowo-warsztatowe, materiały wideo, studia przypadków, trening z kamerą

Możliwość zapisu oraz szczegóły na stronie organizatora

Dodaj komentarz