Dieta a Alkohol – czy picie szkodzi odchudzaniu?

Avatar photo
dieta alkohol

Czy prowadząc zdrową dietę można sobie pozwolić na kieliszek wina, likieru albo wręcz kufel kalorycznego piwa? Czy toast szampana w sylwestrową noc albo na urodziny nie zaszkodzi? Przecież są tacy, którzy mówią, że niektóre alkohole w małych dawkach to samo zdrowie. W tym artykule rozwiejemy te wątpliwości.

Kieliszek dla zdrowia?

To prawda, były przeprowadzane badania, które sugerują, że pijąc małe dawki alkoholu zmniejsza się ryzyko choroby wieńcowej, piwo oczyszcza nerki, niedawno pisaliśmy też o winie, które może działać podobnie jak aktywność fizyczna. Trzeba jednak pamiętać, że wszystko to wyłącznie przy zachowaniu rozsądnych ilości.

Niezdrowe nawyki

Poza wspomnianymi dobrymi właściwościami – alkohol co do zasady jest związkiem silnie toksycznym. Szczególnie odnosi się to do alkoholu słabej jakości. Podczas prowadzenia diety oczyszczającej organizm należy w ogóle zrezygnować z jego spożywania. Trzeba też pamiętać, że regularne jego spożywanie oraz picie alkoholu w dużych ilościach poważnie obciąża wątrobę, która po dłuższym czasie może ulec uszkodzeniu.

Puste kalorie

To niestety prawda. Szczególnie piwo jest wysoce kaloryczne, ale nie tylko. Sam alkohol etylowy jest niemal dwa razy bardziej kaloryczny niż cukier. Co za tym idzie małe piwo da nam dodatkowe 200-300 kcal, których czasami chcemy uniknąć. Kieliszek wina czerwonego wytrawnego to 80 kcal. Odpowiednio bardziej kaloryczne jest wino półsłodkie i słodkie. Wino białe i czerwone posiadają podobną kaloryczność. Kieliszek wódki to ponad 100 kalorii. Czyli większa impreza nie jest dobra dla osób chcących się odchudzić. Nie należy popadać w skrajność i choć jedna impreza nie spowoduje przytycia, to trzeba pamiętać, że pół litra wódki to znacznie ponad 1000 kalorii a litr piwa około 750…

Zobacz również
nabiał cholesterol

Przeczytaj również:

A zdrowie?

Same kalorie nie są jedynym problemem. Choć alkohol pobudza do pracy nerki, co jest jego pozytywną stroną – to przy tej okazji wypłukuje szybko wszelkie potrzebne minerały. Przemiana alkoholu przynosi także ograniczenie wchłaniania witamin (A, C i E) a także cynku, kwasów tłuszczowych.