Dieta dla sprawnego mózgu

Avatar photo
dieta dla sprawnego mózgu

Myśląc o diecie, skupiamy się najczęściej na tym aby zapewnić ciału świetny wygląd oraz lepsze funkcjonowanie, większą wytrzymałość, uchronić się przed chorobami układu krążenia, poprawić wskaźniki cholesterolu. Często zapominamy, że odpowiednia dieta jest niemniej istotna dla tego jak funkcjonuje mózg. Odpowiednio odżywiony będzie nam służył lepiej i dłużej. O czym więc warto pamiętać?

Omega-3 dla zdrowia mózgu

Niezwykle istotnym składnikiem, który wpływa na to jak działa mózg są odpowiednio dobrane tłuszcze. Sięgamy przede wszystkim po te najzdrowsze. Preferować warto tłuszcze nienasycone kosztem szkodliwych dla mózgu, co też udowadniano naukowo (Alzheimer!), tłuszczów nasyconych. Dla niedowiarków przypominamy o badaniach, które wskazywały na podwyższenie IQ dzieci kobiet, które zapewniały odpowiednią podaż kwasów omega-3 w trakcie ciąży. Co ważne, dostępność produktów z kwasami omega-3 jest bardzo łatwa – jednak jemy ich wciąż za mało. Omega-3 to nie tylko łosoś i inne ryby – więcej pomysłów na produkty bogate w ten składnik znajdziesz w artykule „Omega-3 – jaka żywność zawiera te kwasy tłuszczowe?„.

Witaminy…

Zamiast sięgać po suplementy, które za magiczną pomocą jednej pastylki pokryją zapotrzebowanie mózgu na potrzebne paliwo, można po prostu (i zdrowiej dla reszty ciała) sięgnąć po zalecaną, dzienną dawkę owoców i warzyw. To właśnie kompleksowość witamin, których bogactwo znajdziemy w całej gamie warzyw i owoców sprawi, że nie będzie niczego brakować a mózg będzie mógł działać na najwyższych obrotach. Te witaminy o których warto pamiętać w tym kontekście to szczególnie witamina C i K (wysoka sprawność intelektualna) oraz te z grupy B – zwiększą one szansę na zachowanie zdolności poznawczych na wysokim poziomie do późnego wieku.

Istotną kwestią są zawarte w wielu owocach antyoksydanty, które niszcząc wolne rodniki, zapewniają zwiększoną ochronę przeciwko poważnym chorobom zagrażającym sprawności między innymi układu nerwowego. O tym, gdzie ich szukać, w artykule „Przeciwutleniacze w żywności„.

Zobacz również
choroba gravesa-basedowa

… i minerały

Szczególną uwagę należy zwrócić na produkty bogate w wapń, potas oraz magnez. Badania wykazywały, że odpowiednia podaż tych składników zmniejszy ryzyko demencji w późniejszym wieku. Cynk polepsza umiejętności zapamiętywania.

Warto zatem pamiętać aby w swoim codziennym menu znaleźć miejsce na jedzenie dla zdrowego mózgu.