Dieta dziecka po infekcji układu oddechowego

Sposoby na wzmocnienie odporności u dzieci

Okres jesienno -zimowy dla wielu rodziców kojarzy się z częstymi, nawracającymi infekcjami u dzieci. Możemy jednak temu przeciwdziałać i odpowiednio wcześniej zmobilizować  układ odpornościowy naszego dziecka do intensywniejszego wysiłku w tym trudnym sezonie.

Wcześniejsze artykuły z tego cyklu dostępne pod > linkiem

Dieta dziecka po infekcji układu oddechowego

Warto zadbać, by dieta malucha, zwłaszcza po chorobie, zawierała produkty, które wzmocnią organizm i jego układ odpornościowy.

Polecane produkty

– Owies; długo gotowana owsianka ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia odporność oraz zapobiega rozprzestrzenianiu się choroby.

Ziemniaki; bogate w witaminy grupy B, są także cennym źródłem witaminy C oraz potasu i sodu – te ostatnie korzystnie wpływają na równowagę elektrolitów, szczególnie podczas gorączki. Ziemniaki pomocne będą w trakcie biegunek, a ugotowane i rozgniecione mogą również służyć jako rozgrzewający kompres w trakcie uporczywego kaszlu.

Sok z dzikiej róży; owoce dzikiej róży zawierają średnio 17 razy więcej witaminy C niż cytryna. Sok zmobilizuje układ odpornościowy do walki z przeciwnikiem, a zmielone suszone owoce mają dodatkowo działanie przeciwzapalne.

– Miód lipowy, gryczany; oba bardzo dobrze się sprawdzają przy wszelkiego rodzaju nieżytach górnych dróg oddechowych, a także w przypadku gorączki i kaszlu. Zawarta w miodach inhibina działa jak naturalny antybiotyk.

– Dynia; zawiera ogromną ilość karotenoidów (prekursorów witaminy A), a także kwas foliowy i dużo wody (co ma ogromne znaczenie przy konieczności ciągłego nawadniania chorego organizmu). Pestki bogate są w cynk, magnez i witaminę E, mają także silne działanie antypasożytnicze, przez co pośrednio wpływają korzystnie na przyswajanie składników mineralnych przez jelita.

Uzupełnieniem diety wzmacniającej odporność powinny być naturalne metody takie jak;

  • ruch na świeżym powietrzu niezależnie od pogody,
  • hartowanie dziecka, ubiór stosowny do pogody,
  • niższa temperatura do spania (18-21stopni),
  • odpowiednia ilość snu właściwa dla danego wieku tj:
    • noworodki (0 – 3 miesięcy): 14-17 godzin dziennie,
    • niemowlęta (4 – 11 miesięcy): 12-15 godzin dziennie,
    • małe dzieci (1 – 2 lata): 11-14 godzin dziennie,
    • dzieci w wieku przedszkolnym: (3 – 5 lat) 10-13 godzin dziennie,
    • dzieci w wieku szkolnym (6 -13 lat): 9-11 godzin dziennie,
    • nastolatki (14 – 17 lat): 8-10 godzin dziennie,
    • młodsze osoby dorosłe (18 – 25 lat): 7-9 godziny dziennie.
      (http://www.focus.pl/czlowiek/ile-snu-potrzebujemy-sa-nowe-wytyczne-12190)
  • unikanie w okresie infekcyjnym ludzi chorych, przebywania w miejscach publicznych,
  • właściwa higiena osobista (częste mycie rąk, unikanie dotykania okolic oczu i nosa, co ułatwia przeniesienia zakażenia).

Jak mawiał Hipokrates: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”

Dobra rada: zacznijmy  koncentrować się na budowaniu zdrowia, a nie tylko na zwalczaniu chorób!

Małgorzata Talaga-Duma

Małgorzata Talaga-Duma

Jestem absolwentką studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia, coachingu. Pomagam kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci prowadząc warsztaty edukacyjne w placówkach przedszkolnych i wczesnoszkolnych.
Małgorzata Talaga-Duma

Latest posts by Małgorzata Talaga-Duma (see all)

1 komentarz

  1. Świetny artykuł. Moja córcia jest już w wieku przedszkolnym i w ten właśnie sposób podnoszę jej odporność. Dodatkowo kiedy widzę, że coś ją bierze, podaję jej Ulgrip junior. Ma smak malinowy i jest oparty na naturalnych składnikach. Przy tej kuracji infekcja szybko staje się niemiłym wspomnieniem, a odporność jest zdecydowanie większa. Nie unikam też nawet całodziennego wietrzenia pokoju, niezależnie od temperatury za oknem.

Dodaj komentarz