Dieta Kopenhaska | Dieta Kliniki Mayo | Dieta Trzynastodniowa
Dieta Kopenhaska znana jest również pod nazwą Dieta Kliniki Mayo, Dieta Trzynastodniowa albo Dieta Duńska. Jest to znana dieta odchudzająca, pozwalająca zrzucić bardzo dużą ilość kilogramów w bardzo krótkim okresie czasu – od kilku do kilkunastu kilogramów w dwa tygodnie (zależnie od wyjściowej wagi oraz nawyków żywieniowych). Nazwa pochodzi od miejsca w którym została wymyślona oraz wprowadzona. Dieta pochodzić miała z rządowego szpitala w Kopenhadze, w Danii – choć sam szpital nie przyznaje się do jej prowadzenia głównie ze względu na jej szkodliwość dla zdrowia. Stąd też sami Duńczycy nazywają dietę szwedzką, zaś Szwedzi – duńską. Pomijając już dalsze kwestie etymologiczne – teraz o samej diecie.
Dieta ta jest oceniana przez specjalistów jako szkodliwa dla zdrowia i przed jej podjęciem należy się skontaktować z lekarzem lub dietetykiem oraz koniecznie sprawdzić przeciwwskazania.
Dieta Kopenhaska – specyfika
Dietę Kopenhaską wyróżnia bardzo duży rygor prowadzenia. Z drugiej strony monotonię oraz jej trudność wynagradza, że jej program główny trwa jedynie trzynaście dni (stąd dieta trzynastodniowa).
Dieta ta łączy zalety diety niskokalorycznej oraz niskowęglowodanowej. Posiada ona również liczne wady – o których jeszcze wrócimy. Najpierw zasady:
Zasady Diety Kopenhaskiej
- Dieta trwa trzynaście dni
- W czasie diety należy przestrzegać ustalonego menu
- Poza wspomnianą w diecie kawą i herbatą w wyznaczonym czasie wolno z napojów pić tylko wodę
Menu i przykładowy jadłospis
Dieta kopenhaska zakłada rygorystyczne trzymanie się trzynastodniowego menu.Poza wspomnianymi wyżej zasadami trzeba przygotować się również na to, że śniadanie nie będzie zawierało nic więcej poza filiżanką kawy z cukrem, obiady będą typowo niskotłuszczowe. Nie będzie można używać soli oraz gumy do żucia. To co jest dozwolone to jajka, zielone warzywa, chude mięso i woda. Ponad wskazane poniżej produkty pijemy normalną dawkę wody niegazowanej (a więc 1,5 litra dziennie). Oto dokładny plan diety:
Dzień 1.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, 200 g gotowanego szpinaku, 2 pomidorki koktajlowe
Kolacja: pierś z kurczaka ugotowana na parze, zielona sałata z sokiem z cytryny
Dzień 2.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Obiad: gotowana pierś z indyka, sałata z sokiem z cytryny i łyżka oliwy z oliwek
Kolacja: 100 g chudej wędliny, 2 jajka na twardo
Dzień 3.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Obiad: 200 g ugotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 świeży owoc (nie może to być jednak banan)
Obiad: 2 jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, sałata z sokiem z cytryny i oliwy z oliwek (1 łyżka)
Dzień 4.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, 200 g sera bez tłuszczu, 1 duża marchewka
Kolacja: napój, sałatka owocowa, łyżka tłuszczu, jogurt naturalny
Dzień 5.
Śniadanie: Marchewka utarta z sokiem z cytryny
Obiad: 200 g ryb chudych (piec należy w folii aluminiowej) z sokiem z cytryny
Kolacja: 200 g gotowanej chudej wołowiny, sałata z sokiem z cytryny, gotowane brokuły (jedna sztuka)
Dzień 6.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: gotowany kurczak, sałata z sokiem z cytryny i łyżka oliwy z oliwek
Obiad: 2 jajka na twardo, duża marchewka
Dzień 7.
Śniadanie: filiżanka herbaty bez cukru
Obiad: 200 g gotowanej chudej wołowiny, świeży owoc
Kolacja: nic
Dzień 8.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, 200 g gotowanego szpinaku, 2 pomidorki koktajlowe
Kolacja: pierś z kurczaka ugotowana na parze, zielona sałata z sokiem z cytryny
Dzień 9.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Obiad: gotowana pierś z indyka, sałata z sokiem z cytryny i łyżka oliwy z oliwek
Kolacja: 100 g chudej wędliny, 2 jajka na twardo
Dzień 10.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Obiad: 200 g ugotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 świeży owoc (nie może to być jednak banan)
Obiad: 2 jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, sałata z sokiem z cytryny i oliwy z oliwek (1 łyżka)
Dzień 11.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, 200 g sera bez tłuszczu, 1 duża marchewka
Kolacja: napój, sałatka owocowa, łyżka tłuszczu, jogurt naturalny
Dzień 12.
Śniadanie: Marchewka, utarta z sokiem z cytryny
Obiad: 200 g ryb chudych (piec należy w folii aluminiowej) z sokiem z cytryny
Kolacja: 200 g gotowanej chudej wołowiny, sałata z sokiem z cytryny, gotowane brokuły (jedna sztuka)
Dzień 13.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: gotowany kurczak, sałata z sokiem z cytryny i łyżka oliwy z oliwek
Obiad: 2 jajka na twardo, duża marchewka
Po zakończeniu diety
Tak jak w przypadku każdej diety należy zwrócić szczególną uwagę na możliwość wystąpienia efektu jo-jo. Ze względu, że dieta kopenhaska pozwala zrzucić bardzo dużo wagi w krótkim okresie czasu należy po zakończeniu diety prowadzić zdrową dietę, bez nadmiernej ilości jedzenia, słodyczy i szybkich, wysokokalorycznych dań. Pozwoli to ustrzec się przed przybraniem znowu na wadze po okresie trudu związanego z prowadzeniem diety.
Zalety Diety Kopenhaskiej
- Jest szybka (trwa trzynaście dni)
- Jest efektywna (można zrzucić dużą ilość kilogramów w bardzo szybkim czasie)
- Menu jest proste w przyrządzeniu – towary są dostępne w każdym sklepie
Wady Diety Kopenhaskiej
- Jest skrajnie niezdrowa, bo nie dostarcza organizmowi odpowiednich minerałów
- Nie można jej stosować częściej niż raz na kilka lat
- Stosowana kawa na czczo wypłukuje witaminy i minerały
- Z powyższego względu należy rozpatrzyć przyjmowanie suplementów diety z witaminami i minerałami
- Bardzo niska dawka kalorii, co wpływa negatywnie na cały organizm
- Jest monotonna i poza zmęczeniem może wystąpić ciągłe poczucie głodu
- Duże zagrożenie efektem jo-jo
- Utrata wagi jest krótkoterminowa, w długim okresie czasu trzeba skupić się na zmianie sposobu żywienia tuż po jej zakończeniu, żeby utrzymać rezultaty
- Jej skuteczność nie zawsze się sprawdza – w wielu przypadkach utrata wagi była niska bądź utrzymywała się na bardzo krótko
Kto nie może stosować tej diety?
Przede wszystkim wszystkie osoby o słabym stanie zdrowia, o słabej woli, zdecydowanie nie powinny po nią sięgać osoby z chorymi nerkami, chorobami układu krwionośnego i pokarmowego. Nie powinni jej także stosować ludzie w starszym wieku, bardzo młodzi lub intensywnie pracujący. Jej stosowanie z medycznego punku widzenia jest kompletnie niewskazane niezależnie od stanu zdrowia. Usprawiedliwiać jej stosowanie może jedynie chęć bardzo szybkiej utraty wagi.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Odchudzanie » Dieta Kopenhaska | Dieta Kliniki Mayo | Dieta Trzynastodniowa