Dieta Kopenhaska znana jest również pod nazwÄ… Dieta Kliniki Mayo, Dieta Trzynastodniowa albo Dieta DuÅ„ska. Jest to znana dieta odchudzajÄ…ca, pozwalajÄ…ca zrzucić bardzo dużą ilość kilogramów w bardzo krótkim okresie czasu – od kilku do kilkunastu kilogramów w dwa tygodnie (zależnie od wyjÅ›ciowej wagi oraz nawyków żywieniowych). Nazwa pochodzi od miejsca w którym zostaÅ‚a wymyÅ›lona oraz wprowadzona. Dieta pochodzić miaÅ‚a z rzÄ…dowego szpitala w Kopenhadze, w Danii – choć sam szpital nie przyznaje siÄ™ do jej prowadzenia głównie ze wzglÄ™du na jej szkodliwość dla zdrowia. StÄ…d też sami DuÅ„czycy nazywajÄ… dietÄ™ szwedzkÄ…, zaÅ› Szwedzi – duÅ„skÄ…. PomijajÄ…c już dalsze kwestie etymologiczne – teraz o samej diecie.
Dieta ta jest oceniana przez specjalistów jako szkodliwa dla zdrowia i przed jej podjęciem należy się skontaktować z lekarzem lub dietetykiem oraz koniecznie sprawdzić przeciwwskazania.
Dieta Kopenhaska – specyfika
Dietę Kopenhaską wyróżnia bardzo duży rygor prowadzenia. Z drugiej strony monotonię oraz jej trudność wynagradza, że jej program główny trwa jedynie trzynaście dni (stąd dieta trzynastodniowa).
Dieta ta Å‚Ä…czy zalety diety niskokalorycznej oraz niskowÄ™glowodanowej. Posiada ona również liczne wady – o których jeszcze wrócimy. Najpierw zasady:
Zasady Diety Kopenhaskiej
- Dieta trwa trzynaście dni
- W czasie diety należy przestrzegać ustalonego menu
- Poza wspomnianą w diecie kawą i herbatą w wyznaczonym czasie wolno z napojów pić tylko wodę
Menu i przykładowy jadłospis
Dieta kopenhaska zakłada rygorystyczne trzymanie się trzynastodniowego menu.Poza wspomnianymi wyżej zasadami trzeba przygotować się również na to, że śniadanie nie będzie zawierało nic więcej poza filiżanką kawy z cukrem, obiady będą typowo niskotłuszczowe. Nie będzie można używać soli oraz gumy do żucia. To co jest dozwolone to jajka, zielone warzywa, chude mięso i woda. Ponad wskazane poniżej produkty pijemy normalną dawkę wody niegazowanej (a więc 1,5 litra dziennie). Oto dokładny plan diety:
Dzień 1.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, 200 g gotowanego szpinaku, 2 pomidorki koktajlowe
Kolacja: pierś z kurczaka ugotowana na parze, zielona sałata z sokiem z cytryny
Dzień 2.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Obiad: gotowana pierś z indyka, sałata z sokiem z cytryny i łyżka oliwy z oliwek
Kolacja: 100 g chudej wędliny, 2 jajka na twardo
Dzień 3.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Obiad: 200 g ugotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 świeży owoc (nie może to być jednak banan)
Obiad: 2 jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, sałata z sokiem z cytryny i oliwy z oliwek (1 łyżka)
Dzień 4.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, 200 g sera bez tłuszczu, 1 duża marchewka
Kolacja: napój, sałatka owocowa, łyżka tłuszczu, jogurt naturalny
Dzień 5.
Åšniadanie: Marchewka utarta z sokiem z cytryny
Obiad: 200 g ryb chudych (piec należy w folii aluminiowej) z sokiem z cytryny
Kolacja: 200 g gotowanej chudej wołowiny, sałata z sokiem z cytryny, gotowane brokuły (jedna sztuka)
Dzień 6.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: gotowany kurczak, sałata z sokiem z cytryny i łyżka oliwy z oliwek
Obiad: 2 jajka na twardo, duża marchewka
Dzień 7.
Śniadanie: filiżanka herbaty bez cukru
Obiad: 200 g gotowanej chudej wołowiny, świeży owoc
Kolacja: nic
Dzień 8.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, 200 g gotowanego szpinaku, 2 pomidorki koktajlowe
Kolacja: pierś z kurczaka ugotowana na parze, zielona sałata z sokiem z cytryny
Dzień 9.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Obiad: gotowana pierś z indyka, sałata z sokiem z cytryny i łyżka oliwy z oliwek
Kolacja: 100 g chudej wędliny, 2 jajka na twardo
Dzień 10.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Obiad: 200 g ugotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 świeży owoc (nie może to być jednak banan)
Obiad: 2 jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, sałata z sokiem z cytryny i oliwy z oliwek (1 łyżka)
Dzień 11.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: 2 jajka na twardo, 200 g sera bez tłuszczu, 1 duża marchewka
Kolacja: napój, sałatka owocowa, łyżka tłuszczu, jogurt naturalny
Dzień 12.
Åšniadanie: Marchewka, utarta z sokiem z cytryny
Obiad: 200 g ryb chudych (piec należy w folii aluminiowej) z sokiem z cytryny
Kolacja: 200 g gotowanej chudej wołowiny, sałata z sokiem z cytryny, gotowane brokuły (jedna sztuka)
Dzień 13.
Śniadanie: filiżanka kawy z kostką cukru
Lunch: gotowany kurczak, sałata z sokiem z cytryny i łyżka oliwy z oliwek
Obiad: 2 jajka na twardo, duża marchewka
Po zakończeniu diety
Tak jak w przypadku każdej diety należy zwrócić szczególną uwagę na możliwość wystąpienia efektu jo-jo. Ze względu, że dieta kopenhaska pozwala zrzucić bardzo dużo wagi w krótkim okresie czasu należy po zakończeniu diety prowadzić zdrową dietę, bez nadmiernej ilości jedzenia, słodyczy i szybkich, wysokokalorycznych dań. Pozwoli to ustrzec się przed przybraniem znowu na wadze po okresie trudu związanego z prowadzeniem diety.
Zalety Diety Kopenhaskiej
- Jest szybka (trwa trzynaście dni)
- Jest efektywna (można zrzucić dużą ilość kilogramów w bardzo szybkim czasie)
- Menu jest proste w przyrzÄ…dzeniu – towary sÄ… dostÄ™pne w każdym sklepie
Wady Diety Kopenhaskiej
- Jest skrajnie niezdrowa, bo nie dostarcza organizmowi odpowiednich minerałów
- Nie można jej stosować częściej niż raz na kilka lat
- Stosowana kawa na czczo wypłukuje witaminy i minerały
- Z powyższego względu należy rozpatrzyć przyjmowanie suplementów diety z witaminami i minerałami
- Bardzo niska dawka kalorii, co wpływa negatywnie na cały organizm
- Jest monotonna i poza zmęczeniem może wystąpić ciągłe poczucie głodu
- Duże zagrożenie efektem jo-jo
- Utrata wagi jest krótkoterminowa, w długim okresie czasu trzeba skupić się na zmianie sposobu żywienia tuż po jej zakończeniu, żeby utrzymać rezultaty
- Jej skuteczność nie zawsze siÄ™ sprawdza – w wielu przypadkach utrata wagi byÅ‚a niska bÄ…dź utrzymywaÅ‚a siÄ™ na bardzo krótko
Kto nie może stosować tej diety?
Przede wszystkim wszystkie osoby o słabym stanie zdrowia, o słabej woli, zdecydowanie nie powinny po nią sięgać osoby z chorymi nerkami, chorobami układu krwionośnego i pokarmowego. Nie powinni jej także stosować ludzie w starszym wieku, bardzo młodzi lub intensywnie pracujący. Jej stosowanie z medycznego punku widzenia jest kompletnie niewskazane niezależnie od stanu zdrowia. Usprawiedliwiać jej stosowanie może jedynie chęć bardzo szybkiej utraty wagi.