Dieta Meksykańska
Chociaż kuchnia meksykańska kojarzy się raczej z bardzo tuczącymi daniami, to niektórzy dopatrują się w niej znakomitych potraw do zrzucenia kilku kilogramów bez potrzeby zmuszania się do jedzenia niesmacznych rzeczy. Na czym polega sekret kuchni meksykańskiej i jak korzystać z jej zalet? O tym w kilku słowach poniżej.
Dieta Meksykańska – Zdrowe, pyszne składniki
Kuchnia meksykańska jest znana i bardzo lubiana na całym świecie. Kojarzona z kolorowymi, pełnymi wyrazistego smaku potrawami potrafi być jednocześnie zdrowa. Dzieje się tak dlatego, że podstawą jej są produkty zbożowe (pełnoziarniste), fasola i bogaty wybór warzyw. To wszystko są produkty zalecane przez dietetyków dla zdrowego odżywiania.
Chociaż kojarzymy tę kuchnię z ostrymi smakami, to nie wszystkie potrawy muszą być kaloryczne. Bogactwem kuchni meksykańskiej są takie smaki, które nie będą nas kosztowały dietetycznych wyrzutów sumienia. Pomoże w tym nie tylko sam dobór składników, lecz również sposób gotowania. Lecz po kolei…
Niezapomniany smak, zapomniane kalorie
Dieta meksykańska pomoże w odchudzaniu przez szeroki wachlarz produktów, które będą miały małą zawartość kalorii. Nie ma powodu, by nie skorzystać z ciemnego ryżu, kurczaka. Przy tym bardzo korzystnie jest skroplić je świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Wzbogać dietę również w papryczki jalapeno oraz inne (uwaga – są bardzo ostre!).
Papryczki mogą być bardzo dobre dla diety, ponieważ potrafią błyskawicznie stłumić nadmierny apetyt – a my tracimy na wadze.
Warto poszukać przepisów na typowo tradycyjne potrawy meksykańskie. Nawet przerażające dla odchudzających się fajita (grillowane mięso w tortilli) oraz burrito mogą być zdrowe gdy przyłożymy więcej uwagi na dobór wyłącznie zdrowych i niskokalorycznych składników.
Jednym z fundamentów kuchni meksykańskiej jest fasola – świetny składnik dla osób będących na diecie. Jest bogata w błonnik, białko i uboga w tłuszcze. Szczególnie warto użyć czarnej fasoli, która jest nawet stosowana w tabletkach na odchudzanie.
Dla osób kochających potrawy morskie warte polecenia jest ceviche – sałatka z owocami morza, surową rybą – którą polewa się sokiem z limonki i dodaje do marynowania paprykę, sól i cebulę.
Nie wszystko dozwolone
Trzeba jednak pamiętać, że kuchnia meksykańska zawiera wiele produktów zwyczajnie niezdrowych i na pewno niewskazanych dla osób prowadzących dietę odchudzającą. Jeżeli zatem przechodzimy na dietę meksykańską ze względu na chęć utrzymania szczupłej sylwetki, nie zaś czysto smakowe – trzeba pamiętać o kilku zasadach.
Należy raczej zapomnieć o chipsach tortilla oraz niektórych tłustych sosach. Chociaż dodatki sera i śmietany mogą wzbogacić smak – to zepsują wysiłek włożony w dietę. Jednak nic straconego – równie dobrze dla smaku możemy skorzystać z takich składników jak papryczki, kminek i czosnek.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Dieta Meksykańska