ChociaĆŒ kuchnia meksykaĆska kojarzy siÄ raczej z bardzo tuczÄ cymi daniami, to niektĂłrzy dopatrujÄ siÄ w niej znakomitych potraw do zrzucenia kilku kilogramĂłw bez potrzeby zmuszania siÄ do jedzenia niesmacznych rzeczy. Na czym polega sekret kuchni meksykaĆskiej i jak korzystaÄ z jej zalet? O tym w kilku sĆowach poniĆŒej.
Dieta MeksykaĆska – Zdrowe, pyszne skĆadniki
Kuchnia meksykaĆska jest znana i bardzo lubiana na caĆym Ćwiecie. Kojarzona z kolorowymi, peĆnymi wyrazistego smaku potrawami potrafi byÄ jednoczeĆnie zdrowa. Dzieje siÄ tak dlatego, ĆŒe podstawÄ jej sÄ produkty zboĆŒowe (peĆnoziarniste), fasola i bogaty wybĂłr warzyw. To wszystko sÄ produkty zalecane przez dietetykĂłw dla zdrowego odĆŒywiania.
ChociaĆŒ kojarzymy tÄ kuchniÄ z ostrymi smakami, to nie wszystkie potrawy muszÄ byÄ kaloryczne. Bogactwem kuchni meksykaĆskiej sÄ takie smaki, ktĂłre nie bÄdÄ nas kosztowaĆy dietetycznych wyrzutĂłw sumienia. PomoĆŒe w tym nie tylko sam dobĂłr skĆadnikĂłw, lecz rĂłwnieĆŒ sposĂłb gotowania. Lecz po kolei…
Niezapomniany smak, zapomniane kalorie
Dieta meksykaĆska pomoĆŒe w odchudzaniu przez szeroki wachlarz produktĂłw, ktĂłre bÄdÄ miaĆy maĆÄ zawartoĆÄ kalorii. Nie ma powodu, by nie skorzystaÄ z ciemnego ryĆŒu, kurczaka. Przy tym bardzo korzystnie jest skropliÄ je ĆwieĆŒo wyciĆniÄtym sokiem z limonki. WzbogaÄ dietÄ rĂłwnieĆŒ w papryczki jalapeno oraz inne (uwaga – sÄ bardzo ostre!).
Papryczki mogÄ byÄ bardzo dobre dla diety, poniewaĆŒ potrafiÄ bĆyskawicznie stĆumiÄ nadmierny apetyt – a my tracimy na wadze.
Warto poszukaÄ przepisĂłw na typowo tradycyjne potrawy meksykaĆskie. Nawet przeraĆŒajÄ ce dla odchudzajÄ cych siÄ fajita (grillowane miÄso w tortilli) oraz burrito mogÄ byÄ zdrowe gdy przyĆoĆŒymy wiÄcej uwagi na dobĂłr wyĆÄ cznie zdrowych i niskokalorycznych skĆadnikĂłw.
Jednym z fundamentĂłw kuchni meksykaĆskiej jest fasola – Ćwietny skĆadnik dla osĂłb bÄdÄ cych na diecie. Jest bogata w bĆonnik, biaĆko i uboga w tĆuszcze. SzczegĂłlnie warto uĆŒyÄ czarnej fasoli, ktĂłra jest nawet stosowana w tabletkach na odchudzanie.
Dla osĂłb kochajÄ cych potrawy morskie warte polecenia jest ceviche – saĆatka z owocami morza, surowÄ rybÄ – ktĂłrÄ polewa siÄ sokiem z limonki i dodaje do marynowania paprykÄ, sĂłl i cebulÄ.
Nie wszystko dozwolone
Trzeba jednak pamiÄtaÄ, ĆŒe kuchnia meksykaĆska zawiera wiele produktĂłw zwyczajnie niezdrowych i na pewno niewskazanych dla osĂłb prowadzÄ cych dietÄ odchudzajÄ cÄ . JeĆŒeli zatem przechodzimy na dietÄ meksykaĆskÄ ze wzglÄdu na chÄÄ utrzymania szczupĆej sylwetki, nie zaĆ czysto smakowe – trzeba pamiÄtaÄ o kilku zasadach.
NaleĆŒy raczej zapomnieÄ o chipsach tortilla oraz niektĂłrych tĆustych sosach. ChociaĆŒ dodatki sera i Ćmietany mogÄ wzbogaciÄ smak – to zepsujÄ wysiĆek wĆoĆŒony w dietÄ. Jednak nic straconego – rĂłwnie dobrze dla smaku moĆŒemy skorzystaÄ z takich skĆadnikĂłw jak papryczki, kminek i czosnek.