Dieta wegaƄska

Avatar photo
dieta wegaƄska

Dieta, zdrowy styl ĆŒycia, aktywnoƛć fizyczna –  coraz częƛciej sƂyszymy te hasƂa i stają się one modą, czasami przesƂaniając wagę ich znaczenia.

RĂłwnieĆŒ w diecie wegetariaƄskiej, wegaƄskiej i bezglutenowej moĆŒna znaleĆșć wiele pozytywnych aspektĂłw, jednak muszą być one dobrze skomponowane i zbilansowane, by nie doprowadzić do niedoborĂłw. Niestety często zmiany wprowadzane samodzielnie ograniczają się do eliminacji danych grup produktĂłw, co bez wprowadzenia zamiennikĂłw, moĆŒe nam zaszkodzić.

Dieta wegaƄska

SzczegĂłlnie restrykcyjna dieta wegaƄska eliminująca produkty odzwierzęce (mięso, ryby, nabiaƂ, jajka, miĂłd) wymaga od nas większej uwagi i nie moĆŒe sprowadzać się do samej eliminacji. Musimy pamiętać o wƂączeniu odpowiednich ĆșrĂłdeƂ biaƂka, pod postacią nasion roƛlin strączkowych, kasz, tofu, rĂłĆŒnych typĂłw mleka roƛlinnego, komosy ryĆŒowej, amarantusa.

W przypadku nasion roƛlin strączkowych warto pamiętać o tym, aby je moczyć celem eliminacji fitynianĂłw, ktĂłre zaburzają wchƂanianie mineraƂów takich jak wapƄ, cynk, magnez, potas, ĆŒelazo, uniemoĆŒliwiając ich wykorzystanie przez organizm. Jest to bardzo istotne, gdyĆŒ powyĆŒsze skƂadniki są rĂłwnie waĆŒne w odpowiednio zbilansowanej diecie wegaƄskiej.

Dobrym sposobem na poprawę przyswajalnoƛci i zwiększenie aktywnoƛci fitazy, ktĂłra jest enzymem rozkƂadającym fityniany będzie dodatek do ciepƂej wody (do moczenia) czegoƛ kwaƛnego. Kolejnym waĆŒnym czynnikiem jest podaĆŒ tƂuszczy w diecie, poprzez uwzględnienie orzechĂłw i nasion, jak rĂłwnieĆŒ zapewnienie odpowiedniego stosunku kwasĂłw omega-3 do omega-6, czyli na poziomie 4:1. W tym celu naleĆŒy unikać spoĆŒycia oleju kukurydzianego, z pestek winogron, sƂonecznika, sojowego, unikać produktĂłw smaĆŒonych, jak i zawierających duĆŒÄ… iloƛć tƂuszczy. Lepszym wyborem jest oliwa, awokado, olej rzepakowy oraz z umiarem pestki dyni, nasiona sƂonecznika, soja.

ĆčrĂłdƂa ĆŒelaza w diecie wegaƄskiej:

Amarantus, soczewica zielona, fasola biaƂa, czarna, orzechy nerkowca, pomidory suszone, szpinak, ciecierzyca, jarmuĆŒ, morele suszone.

ĆčrĂłdƂa wapnia w diecie wegaƄskiej:

Fasola biaƂa, czerwona, ciecierzyca, sezam, mak, migdaƂy, mleko sojowe, tofu, figi suszone, pasta sezamowa.

Ponadto trzeba zwrĂłcić uwagę na podaĆŒ cynku, witaminy C, witaminy D, B12, kwasu foliowego.

Widać więc jak waĆŒne jest odpowiednie zbilansowanie powyĆŒszej diety. W tym artykule wymienionych zostaƂo tylko kilka waĆŒnych czynnikĂłw w diecie wegaƄskiej, ktĂłre mogą mieć bardzo korzystny wpƂyw na stan zdrowia, o czym coraz częƛciej się mĂłwi i dlatego teĆŒ wprowadza ją więcej osĂłb. NaleĆŒy jednak mieć ƛwiadomoƛć tych kilku istotnych ograniczeƄ.

Tylko odpowiednio skomponowana dieta będzie miaƂa dziaƂanie zdrowotne. Badania pokazują, ĆŒe stosowanie diety wegetariaƄskiej zmniejsza ryzyko niektĂłrych nowotworĂłw, jak rĂłwnieĆŒ chorĂłb ukƂadu krÄ…ĆŒenia. U osĂłb rezygnujących ze spoĆŒywania mięsa następuje po pewnym czasie spadek poziomu cholesterolu we krwi.

SpoĆŒywanie duĆŒych iloƛci warzyw i owocĂłw (bogatych w bƂonnik oraz antyoksydanty) zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej, szczegĂłlnie raka okrÄ™ĆŒnicy. Eliminacja z diety mięsa czerwonego skutkuje niĆŒszym udziaƂem w diecie cholesterolu, nasyconych kwasĂłw tƂuszczowych i homocysteiny – skƂadnikĂłw odpowiadających za rozwĂłj miaĆŒdĆŒycy.

Dlatego warto wprowadzać zmiany w stylu odĆŒywiania, jednak w przypadku tych bardziej restrykcyjnych diet naleĆŒy pamiętać o zamiennikach ĆșrĂłdeƂ skƂadnikĂłw odĆŒywczych oraz w przypadku diety wegaƄskiej suplementacji witaminy B12, witaminy D oraz kontrolowaniu stanu zdrowia. Wtedy będziemy mogli cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
ĆŒurawina wƂaƛciwoƛci

Dodaję teĆŒ propozycję wartoƛciowego posiƂku mogącego peƂnić funkcję ƛniadania:

Zielona mieszanka:

Baza: Zielone smoothie (jarmuĆŒ, jabƂko, pietruszka, pomaraƄcza, woda)

Dodatki: 1 suszona figa, ƂyĆŒka orzechĂłw nerkowca, pestek dyni, ĆŒurawiny, rodzynek niesiarkowanych

Dodatki moczymy w przyrządzonym smoothie przez noc w lodówce i rano zajadamy ze smakiem.

To solidna dawka witamin A, C, K, ĆŒelaza, wapnia, cynku, moc antyoksydantĂłw. Zapewni nam to duĆŒÄ… dawkę energii na caƂy dzieƄ.