Dietetyczna Wielkanoc

Święta Wielkanocne są wyjątkowym czasem. Pamiętajmy jednak, że istotą nie jest suto zastawiony stół, ale powód dla których je obchodzimy. Polskie tradycyjne potrawy wielkanocne są bardzo smaczne, ale również kaloryczne, obfitujące w tłuszcze zwierzęce i cukier. Dlatego warto zastosować kilka rad, które pozwolą „odchudzić” święta:

  1. Umiar przede wszystkim – nie należy odmawiać sobie wszystkiego. Zjedz 50% porcji.  Nie sięgaj po drugi kawałek ciasta, będzie smakował tak samo jak pierwszy.
  2. Należy pamiętać o piciu wody.
  3. Używaj zdrowych zamienników, zastąp:
  • Majonez – jogurtem naturalnym, chrzanem, musztarda
  • Tłuste wędliny – chudymi mięsami, jak   pierś z indyka
  • Sałatkę jarzynową z majonezem – sałatkami z sosem jogurtowym lub na bazie oliwy
  • Smażenie mięsa w głębokim tłuszczu – pieczeniem w rękawie do pieczenia lub grillowaniem
  • Ciasta z lukrem, słodką polewą czy kremem – ciastem z owocami, najlepiej deserem z samych owoców
  • Żurek z tłustą kiełbasą – żurkiem z chudym drobiowym mięsem

4.Należy pamiętać o spożywaniu warzyw w dużych ilościach, są niskokaloryczne, zawierają dużo witamin, minerałów i błonnika, który zapewni uczucie sytości.

5. Aktywność fizyczna- święta są czasem spędzanym w gronie rodzinny, więc najlepszą aktywnością będzie długi rodzinny spacer.

6. Głównym elementem wielkanocnego śniadania jest jajko, czyli jeden z najzdrowszych produktów. Białko jajka jest określane jako białko wzorcowe,  zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne  w idealnych proporcjach. Jest również bogatym źródłem seleny, jodu, magnezu czy witamin z grupy B.

Agnieszka Kosydor

Agnieszka Kosydor

Absolwentka Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego, wydziału Nauk o Zdrowiu, studiów podyplomowych Dietetyka i planowanie żywienia oraz licznych kursów z zakresu dietetyki.
Agnieszka Kosydor

Latest posts by Agnieszka Kosydor (see all)

Dodaj komentarz