Diety odchudzające – inne efekty u każdego, dlaczego?

Podczas stosowania rozmaitych diet u każdej osoby są różne rezultaty. Jedni chwalą się spadkiem 10 kilogramów na miesiąc, inni chudną tylko 2 kilogramy. Tendencje są różne. Jednakże prawidłowy spadek wagi powinien wynosić przeciętnie 0,5-1 kg/ tydzień.Zastanawiającym jest fakt, że ta sama dieta odchudzająca, o takiej samej kaloryczności przynosi inne efekty u różnych osób. Dlaczego tak się dzieje ?

Doktor David Ludwig, wybitny  badacz w dziedzinie dziecięcej otyłości na łamach „ Journal of the American Medical Association” opublikował badania stwierdzające, że to indywidualne, biologiczne predyspozycje powodują, że u jednych osób jest efektywna utrata kilogramów oraz brak efektu jo-jo, natomiast u innych są dużo mniejsze efekty.

Badanie polegało na zleceniu 73 młodym osobom, borykającym się z otyłością stosowanie diet: o niskiej zawartości tłuszczu i wysokim ładunku glikemicznym, albo dietę o niskim ładunku glikemicznym.

Odkrycie badacza polegało na tym, że osoby które stopniowo i bardzo powoli uwalniają insulinę, straciły po tyle samo kilogramów, stosując którąkolwiek z diet. Niesamowite było to, że te osoby u których insulina wydzielała się szybko, straciły na wadze aż 5 razy więcej, stosując dietę o niskim ładunku glikemicznym i utrzymali ją do końca okresu badawczego. Doktor Ludwig stwierdził, że za optymalne uznaje się przywiązanie równej wagi i do jakości tłuszczów i węglowodanów oraz dokonywanie prawidłowych wyborów odnośnie określonych produktów, a nie chodzi o wybór między ograniczaniem tłuszczów a ograniczaniem węglowodanów, ponieważ i jedne i drugie pełnią kluczową rolę w naszej diecie.

Aby dowiedzieć się, czy wydzielamy insulinę szybko czy wolno, można przeprowadzić test na tolerancję glukozy. Tendencję do tycia przejawiają osoby, u których zbyt szybko wydziela się za duża ilość insuliny. Dlatego wyniki Dr. Ludwiga wskazywały, że te osoby łatwiej tracą na wadze, kiedy spożywają produkty o niskim IG, niewywołujące nadmiernych skoków insuliny.

Zatem – nasza dieta powinna być bogata w produkty o niskim IG, a proste, oczyszczone węglowodany powinny być zastąpione pełnowartościowymi, złożonymi odpowiednikami. Jest tak, ponieważ te produkty nie wywołają gwałtownej reakcji insulinowej, nawet jeśli genetyczne predyspozycje mówią o jej szybkim wydzielaniu w naszym organizmie.

Na podstawie:

„Spektrum” Dr Dean Ornish, Wyd. Druga Strona, Warszawa 2015

Anna Bruź

Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP

Latest posts by Anna Bruź (see all)

1 komentarz

  1. Świetny artykuł. Dokładnie takie same mam zdanie. Metoda Montignaca wychodzi z tego samego założenia, więc można o niej wspomnieć.

Dodaj komentarz