Dlaczego warto jeść owoce cytrusowe

Avatar photo
owoce cytrusowe

Jedz więcej owoców cytrusowych

Powód numer 1: pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C.

Cytrusy zawierają witaminy, składniki mineralne, aktywne naturalne związki chemiczne oraz są dobrym źródłem błonnika. Cytryny, limonki jak i grejpfruty są bardzo niskokaloryczne. Pomarańcze , tangelo (mieszaniec mandarynki i grejpfruta) i mandarynki mają nieco więcej kalorii ale mimo wszystko nie są bardzo tuczące. Najpopularniejszym cytrusem pozostaje jednak pomarańcza podawana najczęściej w postaci świeżo wyciskanego soku do śniadania.

owoce cytrusowe
Iuliia Sverdlova / 123RF

Dlaczego owoce cytrusowe są wyjątkowe?

Cytrusy różnią się pod względem zawartości kwasów owocowych. Cytryny i limonki są bardzo kwaśne przez co trudno je jeść same. Ważne jest też, aby po wypiciu mocno kwaśnego soku z tych owoców przepłukać usta wodą ze względu na niebezpieczeństwo demineralizacji szkliwa spowodowane niskim pH.  Grejpfruty są mniej kwaśne ale przeważnie podawane są z odrobiną cukru dla złamania goryczki. Pomarańcze, mandarynki oraz tangelo są na tyle słodkie że można je jeść bez żadnych dodatków.

Jak wybierać i przechowywać owoce cytrusowe

Cytrusy powinny być jędrne, a przy wzięciu ich do ręki dość ciężkie. Mogą być swobodnie przechowywane  w temperaturze pokojowej tak długo jak ich skórki są nieuszkodzone. Kiedy zauważymy, że ciągłość skórki jest przerwana  należy włożyć owoc do lodówki.

Pomarańcze nadają się do jedzenia zaraz po obraniu i rozcząstkowaniu, grejpfruty podobnie ale mogą wymagać posłodzenia gdyż dla niektórych osób mogą być nieco za kwaśne. Owoce te można z powodzeniem używać do różnych potraw lub podawać ich soki jako napoje. Przy zakupie gotowych soków owocowych należy zwrócić uwagę na ilość dodanego cukru.

Zobacz również

Wartości odżywcze cytrusów

Jedna średniej wielkości pomarańcza zawiera  70 miligramów witaminy C, 39 mikrogramów folianów, 52 miligramów wapnia, 169 mikrogramów luteiny i 3 gramy błonnika. Jedna średniej wielkości pomarańcza dostarcza około 60 kalorii.

Połówka średniego grejpfruta zawiera 178 miligramów potasu, 44 miligramy witaminy C, 1187 jednostek międzynarodowych witaminy A i 1453 mikrogramów likopenu. Przy łącznej zawartości 41 kalorii i 1,4 gramach błonnika.