E330 – Kwas cytrynowy

Avatar photo
kwas cytrynowy e330

Kwas cytrynowy E330 w handlu dostępny pod nazwą kwasek cytrynowy.

Jest powszechnie występującym w przyrodzie, naturalnym kwasem organicznym, który na skalę przemysłową jest pozyskiwany przy użyciu kultur pleśni Aspergillus Niger , rozkładającej cukry takie jak sacharoza, melasa czy syrop kukurydziany.

kwas cytrynowy e330
andiafaith / 123RF

Funkcje E330

Jako dodatek do żywności spełnia on funkcję regulatora kwasowości i przeciwutleniacza.  Kwas ten dodawany jest do żywności w celu obniżenia pH produktu (środowisko kwaśne jest niesprzyjające dla rozwoju większości bakterii, spowalnia reakcje utleniania, które przyspieszają psuciu się żywności). W przypadku produktów nieprzetworzonych, narażonych na ciemnienie enzymatyczne, (np. obrane jabłka) dzięki dodatkowi kwasu cytrynowego możliwe jest zahamowanie działania tych enzymów i zachowanie pożądanej barwy.

Normy i właściwości kwasku cytrynowego

Kwas cytrynowy uważany jest za nieszkodliwy a jego dawka nie wymaga limitowania – producent może dodać go tyle ile uzna za stosowne – wiÄ™c czy powinniÅ›my czuć siÄ™ zagrożeni z powodu tego, że producentów nie obowiÄ…zujÄ… żadne normy, co do iloÅ›ci w jakiej mogÄ… dodać tego – bÄ…dź co bÄ…dź – konserwantu?

Otóż limitem jest smak produktu po dodaniu zbyt dużej iloÅ›ci E330 – bÄ™dzie on zwyczajnie za kwaÅ›ny i zniechÄ™cajÄ…cy konsumentów. Należy jednak wspomnieć, że w dużych dawkach substancja ta może przyczyniać siÄ™ do zaburzania gospodarki wapniowej w organizmie, jednak ze wzglÄ™du na smak – praktycznie nie jest możliwe jego przedawkowanie.

Zamienniki E330

Czy istniejÄ… jakieÅ› inne substancje, które mogÅ‚yby zastÄ…pić kwas cytrynowy? Tak, możliwymi zamiennikami mógÅ‚by być kwas octowy – również produkt wystÄ™pujÄ…cy naturalnie, jednak posiada on charakterystyczny zapach, co limituje jego szerokie zastosowanie – w przeciwieÅ„stwie do bezwonnego kwasu cytrynowego. Innym kandydatem do zastÄ…pienia E330 jest kwas askorbinowy uważany za wartość dodanÄ… do produktów spożywczych jako naturalny, cenny przeciwutleniacz, bÄ™dÄ…cy jednoczeÅ›nie witaminÄ…. Jest on jednak nietrwaÅ‚y, szybko siÄ™ utlenia – poza tym jest sÅ‚abym kwasem.

Zobacz również
dżemy

Gdzie go można znaleźć?

Kwas cytrynowy E330 można znaleźć między innymi w przetworach owocowych, wyrobach cukierniczych, napojach, koncentratach (dodatków do potraw, piekarskich, ciastkarskich), margarynach, napojach, przetworach mięsnych i rybnych, sosach, deserach mlecznych czy serach topionych.

Kwas cytrynowy jest stosowany również w kosmetyce – jako dodatek do kremów rozjaśniających skórę, płukanek do włosów czy wybielaczy do paznokci oraz pilingów. Te ostatnie, zawierające duże stężenie tego kwasu, mogą powodować nadmierne złuszczanie się naskórka oraz podrażnienie oczu i skóry.

Kwasek cytrynowy a Å‚aknienie

Ciekawostką jest to, że E330 może działać jako łagodny środek pobudzający łaknienie u osób, u których wydziela się za mało kwasu żołądkowego. W gospodarstwie domowym może się sprawdzić jako środek do odkamieniania czajników, czyszczenia monet czy przedłużający trwałość kwiatów ciętych w wazonie.