Gorzka czekolada a Zdrowie

Czekolada a zdrowieGorzka czekolada zawiera znaczną ilość antyoksydantów, sprawiając że jest bardzo zdrowa dla człowieka, tak jak na przykład zielona herbata, owoce, zielone warzywa.

Gorzka czekolada a zdrowie

Poza antyoksydantami  gorzka czekolada zawiera fenole obecne w kakao. Te zaś mają działanie polegające na obniżaniu ciśnienia krwi.

Czekolada będzie więc bardzo korzystna dla osób, które chcą zadbać o krążenie, uchronić się przed chorobami serca, obniżyć ciśnienie. Niszcząc wolne rodniki gorzka czekolada ogranicza również ryzyko zawału serca.

Zobacz także: czekolada – właściwości antyrakowe

Czy inne rodzaje czekolady są równie zdrowe?

Jeżeli chodzi o zawartość antyoksydantów, to wraz z przetwarzaniem czekolady zmniejsza się. Co za tym idzie – mniej przetworzona czekolada ciemna będzie bardziej bogata w antyoksydanty i kakao.

Na co uważać?

Chociaż na rynku dostępnych jest wiele ciemnych, gorzkich czekolad – to zwróćmy uwagę na zawartość kakao i sposób przetwarzania. Czym mniej przetworzona czekolada i więcej kakao – tym lepiej.

Trzeba pamiętać, że o ile zdrowa – to gorzka czekolada jest dalej bardzo kalorycznym produktem i jej nadmiar będzie niekorzystny dla organizmu, dlatego trzeba korzystać z jej dobrodziejstw z umiarem.

Jeśli zainteresował Cię ten artykuł – spodoba Ci się również:



2 Komentarzy

  1. Warto dodać: zwracać uwagę na skład. Czasami to co producenci czekolad piszą na etykietach to tylko chwyty marketingowe. Nie ma co się łapać na “naturalność”, “gorzkość”, “kakaowość” – wszystko musi być w składzie produktu.

Dodaj komentarz