Gotowanie w zmywarce

gotowanie w zmywarce - hJeśli myślisz, że korzystając z szybkowarów, wkładek do gotowania na parze, patelni i garnków ceramicznych, płyt indukcyjnych jesteś w awangardzie kuchennych specjalistów – jesteś w błędzie. Ostatnie trendy amerykańskiej kuchni przebiją wszelkie Twoje kuchenne eksperymenty. Ale trudno nie podrapać się po głowie gdy słyszy się po raz pierwszy o branym całkiem na serio… gotowaniu w zmywarce (sic!).

Zmywarka jako urządzenie do gotowania (?!)

Gadżetów kuchennych nigdy za mało – nowe trendy w kuchni i kulinariach nigdy nie pozostawiają tej dziedziny nudną i rutynową. Po co jednak wydawać pieniądze na specjalistyczne roboty kuchenne, kiedy w popularnych programach (ostatnio n.p. Oprah Winfrey) można obejrzeć przepisy na dania przygotowane w zmywarce?

Jeden z takich filmów na youtube możecie obejrzeć poniżej:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5RiQ5mMyNM8[/youtube]

Pomysł nie jest tak zupełnie świeży, bo pierwsza fala pomysłów na gotowanie w zmywarce już kiedyś się pojawiała. Teraz wraz z Internetem łatwiej dzielić się przepisami na zmywarkowe dania i metoda szybko zyskuje (głównie za Oceanem) na popularności. Bać się czy nie bać tego, że metoda ta przypłynie do nas?

Czy krzyczeć na domowników gdy wstawiają jedzenie do zmywarki?

Niewątpliwie zmywarka to nie jest sprzęt, który został stworzony z myślą o gotowaniu. Przedstawiciele największych producentów odżegnują się od polecania ich sprzętu do tych czynności, to samo zalecenie zresztą znajdziemy zwykle w instrukcjach. Pod znakiem zapytania stoi to czy każdy model zmywarki wytrzyma taką próbę i jakie jest bezpieczeństwo tej praktyki – czy na przykład nasze jedzenie nie zmiesza się z detergentami, które są używane podczas danego cyklu bądź były używane wcześniej.

Kolejny znak zapytania to faktyczne temperatury jakie w poszczególnych cyklach osiąga zmywarka. Większość osiąga raczej niskie temperatury, co sprawia, że nie nadają się do gotowania potraw wymagających wyższych temperatur oraz nie eliminują zagrożeń bakteryjnych – co jest szczególnie istotne przy przygotowaniu jedzenia dla kobiet w ciąży. Chociaż wiele nowych zmywarek ma dość elastyczne programowanie cyklów – to pod tym względem ciężko im dorównać konwencjonalnym urządzeniom dedykowanym gotowaniu. Pamiętajmy, że każde jedzenie wymaga nieco innej temperatury i czasu gotowania.

Niezależnie wszystkich tych zastrzeżeń nikt nie wykonywał poważnych badań nad bezpieczeństwem gotowania w zmywarce zarówno dla zdrowia konsumenta jak i sprzętu.

Skąd więc pomysł na gotowanie w zmywarce? Czy to tylko próba urozmaicenia sobie nudnego, kuchennego życia czy też jest w tym drugie dno?

Jak gotować w zmywarce?

Pomimo powyższych niepewnych kwestii, osoby lansujące tę modę wychwalają ją jako ekologiczną i zawijają szczelnie jedzenie n.p. w folię aluminiową – ta metoda szczególnie często stosowana jest do łososia, który wymaga niskiej temperatury gotowania. Oczywiście nie można wykorzystywać tutaj środków chemicznych i myć jednocześnie naczyń. Teoretycznie bezpieczniejszą metodą jest zapakowanie w szczelne słoiki i próżniowe worki. Te umieszczone w zmywarce powinny zapewnić porządek wewnątrz urządzenia i blokować dostęp ze strony detergentów do przygotowywanej żywności.

Przepisy na gotowanie w zmywarce

Na osoby, którym niestraszne są eksperymenty kuchenne – w Internecie jest całe mnóstwo przepisów nie tylko na łososia, ale warzywa, jajka, zupy przygotowane w zmywarce. Choć raczej radzimy podchodzić do tego z odpowiednim dystansem i zwiększoną ostrożnością – poszukiwanie przepisów możecie zacząć od filmów Lisy Casali na vimeo (część dostępna z angielskimi napisami).

A jakie jest Wasze zdanie na temat tej mody? Absurdalne czy intrygujące?

Dodaj komentarz