Granat Właściwości | Owoce Granatu

granat owoceEgzotyczny owoc o militarnej nazwie i słodkim, ciekawym smaku i pięknym aromacie. Granat – o czerwonej skórce i wnętrzu z aż kilkuset jadalnych nasion (a dokładniej ich osłonek). W Polsce łatwe do nabycia w sklepach ale rzadko kupowane. A szkoda…

Granat – właściwości odżywcze i właściwości lecznicze

Owoce granatu to cenne źródło witaminy C, zawiera także znaczące ilości potasu, fenoli oraz witaminy B5. To także dobre źródło innych ważnych składników odżywczych, źródło błonnika i na tle innych słodkich owoców – stosunkowo niskokaloryczne.

Wskazuje się na pozytywny wpływ spożycia granatu przy chorobach układu krwionośnego. Dzięki dużej zawartości witaminy C przydawać się może gdy chcemy zadbać o odporność organizmu na choroby.

Jak obierać owoce granatu ?

To co wiele osób zniechęca do kupowania tego smacznego owocu, to dość uciążliwy sposób ich obierania. Jak więc zneutralizować taki niebezpieczny dla czystości kuchni granat? Można spróbować poprzez usunięcie końcówek owocu, przecięcie go na kilka kawałków. Wkładamy je następnie do zimnej wody na kilka minut. Potem bierzemy w ręce owoc i wyłamujemy nasiona, które powinny wypaść do naczynia i opaść na jego dno. Teraz w łatwy sposób można wybrać jadalne części i przygotować do zjedzenia lub udekorowania potraw. Alternatywą jest zamrożenie owocu, co również ułatwi jego rozebranie.

Jak poznać świeże granaty ?

Jeśli szukasz dobrego, świeżego i aromatycznego owocu granatu, to zwróć przede wszystkim uwagę na jego żywą barwę oraz ciężar. Owoce najbardziej wartościowe będą się  charakteryzowały większym ciężarem. Wystarczy je zważyć w ręce.

1 komentarz

  1. Kto by pomyślał że w takim owocu dżemie taka skarbnica leczniczych i odżywczych właściwości. A wiadomo co naturalne tym lepiej przyswajalne. Pije sok granvital i czuję się rewelacyjnie mimo upływu lat. Może mit o fontannie młodości został zaczerpnięty z tego owocu.

Dodaj komentarz