Jak przechowywać przyprawy?

przyprawyKażde z nas posiada specjalną półkę, miejsce, szufladkę w której znajdują się przyprawy. Często ich zawartość ma znaczenie niemal archeologiczne, gdyż czasami często odpowiedzieć na pytanie kiedy zostały kupione i czy dalej nadają się wykorzystania. W tym krótkim poradnikowym artykule skupimy się na tym jak i jak długo przechowywać przyprawy.

Jak długo przechowywać przyprawy?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta ale niejednoznaczna: tak długo jak przyprawy zachowają swoje smakowe właściwości. Można to łatwo poznać przez otwarcie pojemnika i powąchanie – jeśli charakterystyczny zapach danej przyprawy jest wciąż intensywny – to nada odpowiedni smak potrawie. Jeśli przyprawa jest stara na ogół nam nie zaszkodzi ale też ryzykujemy nieudanym smakiem przygotowanej potrawy.

Zwykle sypkie przyprawy  nie wytrzymują o wiele dłużej niż rok – dwa. Gdy kupujemy nieprzemielone – zazwyczaj odrobinę dłużej. Często datę kiedy je najlepiej spożyć znajdziemy na torebce, w której kupowaliśmy przyprawę więc, o ile nie była przesypywana do oddzielnych pojemników, możemy to sprawdzić. Jednak w praktyce to jak faktycznie długo przetrwają nie zależy wyłącznie od ich jakości, świeżości – lecz również od tego jak je przechowujemy.

Jak mądrze przechowywać potrawy?

Przede wszystkim liczy się miejsce, które do tego wybierzemy. Optymalnie jeśli jest ono suche, ciemne i stosunkowo chłodne. Stąd też zazwyczaj wybranie miejsca w szufladzie albo szafce jest rozwiązaniem najlepszym. Niedobrze gdy stawiane są one na zewnątrz gdzie mają bezpośrednią styczność z silnym światłem – to szybciej osłabia ich smak. Nic dziwnego, że najlepsze do tego celu są szczelne pojemniki.

Idealnie jest gdy kupujemy jeszcze przyprawy niezmielone – jeśli mielimy je na bieżąco to również pomoże łatwiej wydobyć ich intensywny smak i aromat na którym najbardziej nam zależy.

Dodaj komentarz