Jak rozmrażać mięso w prawidłowy sposób?

rozmrażanie mięsaW jaki sposób możemy szybko i skutecznie rozmrozić mięso? Stosować można kilka sposobów. Tutaj przedstawiamy trzy z nich. Naczelną zasadą w każdym przypadku jest to, że raz rozmrożonego mięsa nie zamrażamy już ponownie. Wynika to z tego, że w takim przypadku występuje zagrożenie zatrucia pokarmowego wywołanego przez salmonellę.

1. Rozmrażanie mięsa w lodówce

Po wyjęciu z zamrażarki przekładamy mięso do lodówki. Taka forma rozmrażania jest najwolniejsza, ponieważ w zależności od wielkości kawałka mięsa może trwać dobrych kilka godzin. Dlatego warto przy tej formie rozmrażania pamiętać, żeby odpowiednio wcześnie je wstawić do lodówki – najlepiej poprzedniego wieczora.

2. Rozmrażanie mięsa w wodzie

Tutaj ważna uwaga dla osób rozmrażających w wodzie – należy rozmrażać wyłącznie w chłodnej bądź zimnej wodzie, ponieważ mięso wsadzone do wody gorącej co prawda szybciej się rozmrozi, jednak szybko straci swój smak i może brzydko pachnieć. Jeśli rozmrażamy mięso w wodzie – staramy się ją kilkukrotnie wymienić w czasie rozmrażania.

3. Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce

W mikrofalówce możemy rozmrozić mięso – jest to szybka f0rma rozmrażania  – jednak wyłącznie w przypadku, jeśli posiada ona funkcję rozmrażania (defrost). Przeczytaj również: czy mikrofalówka jest rakotwórcza?

Zobacz także jaki rodzaj mięsa jest najlepszy według użytkowników dietetycy.org.pl

5 Comments

  1. Przy drugiej metodzie – tej w wodzie jak dla mnie mięso się strasznie paćkowate robi (oczywiście zależy od rodzaju). Najlepsza metoda z lodówką ale nie zawsze jest na to czas…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *