Jak rozpoznać świeżą rybę?

Świeża RybaKupno ryby nie stanowi większego problemu, problemem jest natomiast znalezienie takiej, która będzie świeża – a dzięki temu zdrowa i smaczna. Zdarza się bowiem, że to co znajdujemy w sklepach bywa przechowywane już dłuższy czas i sprzedawcy sztucznie kamuflują wiek ryby.

Jak wygląda świeża ryba?

Jest kilka cech, którymi charakteryzuje się ryba, która jest jeszcze świeża:

  • Paszcza takiej ryby jest zamknięta
  • Łuski są lśniące i dobrze przylegają
  • Oczy są przezroczyste i wypukłe
  • Jeśli naciśniemy rybę, jej mięśnie będą jeszcze sprężyste
  • Gdy włożymy ją do naczynia z wodą i opadnie oznacza to, że jest świeża
  • Jej skrzela są jasnoczerwone, bez śluzu

Ponadto świeża ryba nie śmierdzi i powinna pachnieć zbiornikiem z którego została wyłowiona. Tak więc ryba morska ma zapach wodą morską a ryba słodkowodna akwenem śródlądowym.

Po czym poznać nieświeżą rybę?

Nieświeżą rybę w sklepie można szybko rozpoznać przez:

  • Występowanie na niej śluzu
  • Łuski są pozbawione połysku
  • Źrenice ryby są wyszarzałe i mętne
  • Skrzela tracę jasnoczerwoną barwę i są żółtoszare
  • Pod naciskiem tułów będzie miał konsystencję plasteliny
  • Jej brzuch jest miękki, pozbawiony sprężystości

Ryby, które są osiągalne w supermarketach przyjeżdżają do nich w stanie zamrożonym i tam są dopiero rozmrażane na lodzie. Gdy kupujemy filety zamrożone należy patrzeć czy ich opakowanie nie jest uszkodzone, ponieważ przez to mięso może utracić walory smakowe, być wysuszone a to dlatego, że lód i woda z ryby wyparowuje.

4 Komentarzy

  1. Z dużym prawdopodobieństwem może być nieświeża, ponieważ przy świeżych okazach mięso jest jędrne a ości siedzą w mięsie. Chyba, że w procesie rozmrażania straciła swój turgor (wraz z lodem mogła wypłynąć woda z tkanek).

  2. Na NAPRAWDĘ starsze sztuki to działa niezawodnie ;)

  3. Najważniejszy jest zapach. Ja zawsze w ten sposób staram się odsiać stare sztuki. Póki co mój nos nigdy mnie nie zawiódł ]:->

Dodaj komentarz