Jaką kaszę wybrać?

Kasze należą do bardzo wartościowych i zdrowych produktów. Nie powinny z niej rezygnować osoby na diecie odchudzającej. Chociaż kasza jest produktem kalorycznym – to, ze względu na zawartość sporej ilości skrobi, zjadana z umiarem nie powoduje przybierania na wadze.

Kasze zawierają małe ilości tłuszczu, zaś są bogate w węglowodany złożone, które stanowią podstawowe źródło energii. Węglowodany złożone bardzo wolno rozkładają się do glukozy, co zabezpiecza przed gwałtownymi skokami insuliny. To istotne, ponieważ nagły wzrost cukrów potęguje apetyt oraz sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Za spożywaniem kasz na diecie redukcyjnej przemawia także duża zawartość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, trawienie oraz działając jak ,,miotełka’’ usuwa toksyny z organizmu. Błonnik, pęczniejąc w żołądku wypełnia go, dzięki czemu na dłużej odczuwamy sytość, co ogranicza podjadanie pomiędzy posiłkami. Kasze obfitują także w wiele składników mineralnych (np. żelazo, potas, magnez, wapń) oraz witamin głównie z grupy B (B1 -tiamina, B2 -ryboflawina, PP -niacyna, kwas foliowy) oraz witaminę E.

RODZAJE KASZ – KTÓRĄ WYBRAĆ?

Kasze różnią się między sobą zawartością składników odżywczych oraz stopniem przetworzenia. Najlepszą kaszą jest ta, która w najmniejszym stopniu poddana została procesowi oczyszczania i rozdrabniania.

Pod względem wielkości ziaren i rodzaju obróbki rozróżniamy kasze:

  • Drobne (manna, kuskus, perłowa)
  • Łamane (jęczmienna łamana)
  • Krupy (gryczana, pęczak, jaglana)

Osobom na diecie zalecana jest kasza gryczana oraz jęczmienna. Ograniczeniu powinna zaś ulec kasza manna, która sprzyja tyciu.

"Kasza gryczana 01" by Nova - Praca własna. Licensed under Creative Commons Attribution 2.5 via Wikimedia Commons

“Kasza gryczana 01” by Nova – Praca własna. Licensed under Creative Commons Attribution 2.5 via Wikimedia Commons

Kasza gryczana 

(prażona i biała) produkowana jest z łuskanych ziaren gryki

Przewyższa inne kasze pod względem zawartości białka. Bogata jest w cenne aminokwasy egzogenne (organizm sam nie potrafi ich wytworzyć) jak tryptofan i lizyna. Jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego. Nie prowadzi do zakwaszenia organizmu oraz może być stosowana w diecie bezglutenowej. Kasza gryczana powinna gościć na talerzach nie tylko osób odchudzających się ale także z problemami układu krążenia, szczególnie przy nadciśnieniu.

Kasza jęczmienna

(pęczak, jęczmienna łamana, jęczmienna perłowa) wyrabiana z ziaren jęczmienia.

Zawiera duże ilości błonnika, dzięki czemu niweluje zaparcia, poprawiając perystaltykę jelit i trawienie. Sprzyja oczyszczaniu organizmu ze względu na działanie błonnika, który usuwa zgromadzone toksyny. Kasza jęczmienna, dzięki obecności witaminy PP (niacyna) pomaga także w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi oraz utrzymaniu dobrej kondycji skóry.

Kasza jaglana

powstaje z nasion prosa.

Cechuje się małą zawartością skrobi zaś dużą ilością cennego białka. Spośród wszystkich kasz przoduje pod względem bogactwa witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz miedzi i żelaza. Nie zawiera glutenu i może być spożywana przez alergików. Wykazuje działanie zasadotwórcze. Jest lekkostrawna.

Kasza kukurydziana

otrzymywana z rozdrobnionych ziaren kukurydzy.

Posiada ,,dobre tłuszcze’’ oraz białko nie powodujące odczynu alergicznego, dzięki czemu kaszę można podawać niemowlętom i małym dzieciom.

Kasza kuskus

produkowana z twardej pszenicy durum.

Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu. Zawiera duże ilości węglowodanów, zaś mało błonnika.

Jest łatwostrawna i zalecana przy problemach z trzustką czy schorzeniach woreczka żółciowego. Stanowi dobre źródło żelaza.

Kasza manna

(razowa, błyskawiczna)uzyskiwana jest podczas przemiału pszenicy na mąkę. Jest uboga w błonnik, witaminy i minerały. Stanowi źródło jodu i skrobi.

INSPIRACJE KULINARNE

RODZAJ KASZY

RODZAJ DANIA

Kasza gryczana w połączeniu z serem, warzywami, grzybami może stanowić farsz do naleśników, pierogów, gołąbków; nadaje się do faszerowania warzyw np. papryki oraz jako dodatek do sałatek.
Kasza jęczmienna składnik krupniku oraz innych zup np. pomidorowej, grzybowej; nadaje się do przygotowania kotletów, placków oraz sałatek; dobrze smakuje w połączeniu z sosami mięsnymi i grzybowymi.
Kasza jaglana smakuje zarówno z daniami mięsnymi jak i na słodko; idealna na śniadanie po ugotowaniu na mleku
i z dodatkiem owoców; składnik past kanapkowych, sałatek, budyniów, ciast.
Kasza kukurydziana sprawdza się jako farsz do warzyw, składnik zup mlecznych, ciast, kotletów, placków; może stanowić zagęszczacz do zup i sosów; w połączeniu z miodem, owocami, bakaliami może być podawana jako deser.
Kasza kuskus sprawdza się zarówno w połączeniu z twarogiem, jogurtem, owocami jak i z mięsem czy rybą; składnik farszu do zapiekanek; dodatek do sałatek warzywnych
i owocowych
Kasza manna stosowana przy różnego rodzaju deserach; idealna na śniadanie w połączeniu z mlekiem i owocami; dodatek do gołąbków, pasztetów, zup; stanowi alternatywę dla tradycyjnego budyniu; wykorzystywana jako krem czy nadzienie do ciasta.
Joanna Wasiluk

Joanna Wasiluk

Mgr Joanna Wasiluk - Doświadczony Dietetyk
Joanna Wasiluk

Latest posts by Joanna Wasiluk (see all)



Dodaj komentarz