Jedzenie mogące powodować raka – część 3

Przedstawiamy trzecią i ostatnią z serii artykułów o codziennym jedzeniu mogącym przyczyniać się do powstania chorób nowotworowych. Dzisiaj tematem są chrupki ziemniaczane, biała mąka i cukry proste.

Pierwszą część artykułu można znaleźć pod linkiem: http://dietetycy.org.pl/jedzenie-powodujace-raka-1/ 

Chrupki ziemniaczane

Ta popularna przekąska cieszy się uznaniem wśród konsumentów z uwagi na walory smakowe i łatwą dostępność. Jednak są one zgubne dla figury – publikacja z  New England Journal of medicineale pokazała, że wystarczy 1 chips dziennie, aby w skali roku dorobić się ponad 3 nadprogramowych kilogramów. Co jednak bardziej poważne – są także szkodliwe dla zdrowia.

Chipsy ziemniaczane zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, w tym cholesterolu a także znacząco podwyższają poziom sodu w organizmie, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób z nadciśnieniem. Do chipsów dodaje się także pokaźne ilości sztucznych substancji smakowych, konserwujących i koloryzujących.

Chipsy produkowane są w wysokiej  temperaturze dla nadania im chrupkości, jednak proces ten nie pozostaje obojętny dla zdrowia. W procesie smażenia powstaje akroloamid, będący silnym karcynogenem znajdowanym także w dymie papierosowym. Ponieważ dzieci przepadają za tym rodzajem przekąsek, warto zapewnić im zdrową alternatywę – taką jak chipsy z pieczonych ziemniaków czy tortilla, które są mniej kaloryczne. Dobrą przekąską może być także n.p. preparowany ryż.

Biała mąka

Większość osób słyszała o tym, że wysoko oczyszczona mąka i produkowane z niej białe pieczywo nie są polecane przez żywieniowców ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z zagrożenia dla zdrowia, płynącego ze spożywania takiego pieczywa. Po pierwsze w procesie oczyszczania mąki ginie wiele cennych składników odżywczych, po drugie do pozyskania białej mąki używa się środków chemicznych takich jak chlor w formie gazowej. Chlor w formie lotnej jest silną trucizną o działaniu drażniącym a w wysokich stężeniach może być zabójczy.

Biała mąka jest produktem szeroko wykorzystywanym zarówno na potrzeby domowe jak i przemysłowe. Zagrożeniem dla zdrowia jakie stwarza, jest wysoki indeks glikemiczny, zaburzający równowagę organizmu przez nagłe wahania poziomu cukru we krwi. Długo utrzymujące się takie zaburzenia w wydzielaniu insuliny mogą doprowadzić do cukrzycy typu 2. Ponadto przy istniejących już nowotworach, przyczyniają się do ich rozrostu, ponieważ cukry proste są ich głównym substratem.

Cukry proste

Podobnie jak produkty oparte na białej mące, cukry proste zaburzają gospodarkę cukrową w organizmie a co za tym idzie mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy czy też wzrostu nowotworów. Zależność między wzrostem tkanek nowotworowych a dostarczaniem cukrów prostych odkrył w 1931 roku laureat nagrody nobla w dziedzinie medycyny German Otto Warburg.

Tkanki nowotworowe preferują przede wszystkim fruktozę – cukier ten zawarty jest przede wszystkim w powszechnie wykorzystywanym w przemyśle spożywczym syropie glukozowo-fruktozowym. Substancja ta jest w bardzo szybki i efektywny sposób metabolizowana przez tkanki nowotworowe.

Dlatego światli konsumenci, dbający o zdrowie i stosujący profilaktykę powinni wystrzegać się produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy. Dobór produktów powinien być bardzo staranny, gdyż ten popularny dodatek do żywności jest niemalże w każdym produkcie wysokoprzetworzonym, poczynając od ciast, ciastek, napojów, nektarów, sosów poprzez płatki śniadaniowe i na daniach gotowych kończąc.



Dodaj komentarz