Jedzenie na wzmocnienie odporności u dzieci

Avatar photo
wzmocnienie odporności u dzieci

Sposoby na wzmocnienie odporności u dzieci

Okres jesienno -zimowy dla wielu rodziców kojarzy się z częstymi, nawracającymi infekcjami u dzieci. Możemy jednak temu przeciwdziałać i odpowiednio wcześniej zmobilizować  układ odpornościowy naszego dziecka do intensywniejszego wysiłku w tym trudnym sezonie.

Wcześniejsze artykuły z tego cyklu dostępne pod > linkiem

Jedzenie na wzmocnienie odporności u dzieci

Zboża-kasze

Szczególnie dwie kasze uważane są za najzdrowsze i najcenniejsze dla zdrowia tj: jaglana i gryczana. Warto też pamiętać o kaszy jęczmiennej (pęczaku, perłowej, mazurskiej). Zalecane są kasze jak najgrubsze. Ziarna, z których powstają, są mało oczyszczone i rozdrobnione, zachowując większość cennych składników m.in minerały regulujące odporność takich jak cynk, żelazo, magnez oraz witaminy, zwłaszcza z grupy B, a także witamina PP. Tej ostatniej szczególnie dużo jest w kaszach jęczmiennych.

Dla osób z wzmożonym wydzielaniem śluzu (np. zmagających się z katarem), polecana jest szczególnie kasza jaglana, która osusza i rozgrzewa, jak i ryż brązowy z dodatkiem cynamonu lub kurkumy.

Kiszonki

To cenne źródło przede wszystkim  witaminy C, a w przypadku kapusty także witamin z grupy B (B6 i B12) i witaminy K oraz potasu, wapnia, cynku i żelaza. Kiszone ogórki zawierają również spore ilości magnezu. Kiszonki regulują florę przewodu pokarmowego, ułatwiają wchłanianie białka, pobudzają apetyt. Są źródłem tzw. dobrych bakterii, które pomagają w trawieniu i poprawiają odporność. Dodatkowo bakterie te są dobrą bronią w walce z grzybicami, działają silnie odkwaszająco na organizm, pomagają w trawieniu i eliminowaniu toksycznych składników jedzenia.

Olej z pestek dyni

Jest bogatym źródłem cynku. Zawiera także NNKT, które pobudzają układ odpornościowy do działania tj. kwas linolowy i oleinowy (razem ok.70 –80 %), kwas palmitynowy (10 –25 %), inne kwasy tłuszczowe (2 %). Dodając olej z pestek dyni do sałatek czy surówek, dostarczamy organizmowi wiele cennych witamin i minerałów (m.in.  witaminy A, E, B1, B2 , C, żelazo, wapń czy magnez)

Dzieciom do lat 9 podajemy 1 łyżeczkę oleju dziennie. Aby wzmocnić odporność dziecka, warto również spróbować smarować olejem gardło, a w razie kataru, wkrapiać go do nosa (4 razy dziennie po 1 kropli)

Naturalne antybiotyki – czyli czosnek i cebula.

Mają wysoką zawartość allicyny. Allicyna wspomaga hamowanie rozwoju patogennych bakterii oraz wirusów i grzybów. Zawierają również selen, związki siarki o działaniu przeciwbakteryjnym. Cebula – w tradycji naszego kraju od zawsze wykorzystywana była przy leczeniu przeziębienia. Oprócz sulfonidów zawiera dużo witaminy C, łagodzi nieżyt nosa, działa napotnie, a gotowana sprzyja leczeniu kaszlu.

Natka pietruszki, koperek

Zimą są nieocenionym źródłem witaminy C, PP, beta-karotenu i kwasu foliowego oraz minerałów: wapń, magnez, żelazo, potas. Koperek zawiera także witaminy z grupy B (B1, B2) oraz PP. Zawarty w nim olejek eteryczny wpływa na lepsze wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie, a także przyswajanie składników pożywienia

Ryby

Przede wszystkim ryby morskie jak łosoś, makrela, szprotka, sardynka, śledź , które są źródłem NNKT, a przede wszystkim kwasów omega-3

Rośliny strączkowe

Takie jak: fasola, soczewica, groch czy cieciorka. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Dostarczają sporo energii, niezbędnej zimą do ogrzania organizmu. Kiełki roślin strączkowych (np. soczewicy, fasoli mung) są dobrym źródłem witaminy C.

Warzywa korzeniowe – sezonowe

Takie jak: marchewka, buraki, seler, pietruszka, a także zapomniany pasternak. Zawierają sporo witaminy C (głównie seler, pietruszka, buraki), witamin z grupy B (seler, buraki), i prowitaminy A (marchewka) oraz  składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, magnez, cynk.

Zobacz również
beta karoten

Cykoria

Jest bogata w składniki mineralne (potas, magnez, mangan, miedź, żelazo, cynk, fosfor), a także witaminy: z grupy B, C i beta-karoten. Zawiera też m.in. inulinę, prebiotyk, który wpływa na zwiększenie ilości dobrych bakterii (probiotyków) w przewodzie pokarmowym.

Orzechy i nasiona

Mają sporo cynku, witamin z grupy B oraz witaminy E.

Miód

Zawiera substancje o działaniu antybiotycznym (oksydaza glukozy i lizozym) oraz potas, wapń, magnez, cynk, żelazo. Miód z uwagi na ryzyku wystąpienia alergii i wysoką wartość energetyczną powinien być  stosowany u dzieci z umiarem.

Brokuły

Bogate w składniki mineralne selen, wapń, beta-karoten i kwas foliowy.

W okresie jesienno-zimowym szczególnie ważne jest również zwiększenie ilości gotowanych posiłków w ciągu dnia, co pomoże zachować energię i ciepło w organizmie. Najlepiej spożywać  4-5 posiłków dziennie , co 3-4 godziny.

Należy ograniczyć do minimum wszelkie produkty wychładzające, takie jak: nabiał, cytrusy, cukier/słodycze, białą mąkę oraz zimne napoje i soki. Zamiast cytrusów warto spożywać na ciepło owoce krajowe (żurawina, owoc z dzikiej róży, gruszki, jabłka). W miejsce słodyczy warto wprowadzić bakalie, ew. domowe wypieki bez białego cukru i białej mąki. Zalecane  są również przyprawy i zioła o właściwościach rozgrzewających, takie jak; świeży imbir, kardamon, cynamon, goździki, tymianek, koper włoski, bazylia, kurkuma, rozmaryn.