Masło czy margaryna? – Ankieta

masło czy margarynaMasło jest zdrowsze od margaryny? Margaryna jest zdrowsza od masła? Oba stwierdzenia można usłyszeć często z ust zwykłych ludzi oraz dietetyków. Przy czym zawsze padają zarówno za jak i przeciw różnego kalibru argumenty raz z korzyścią dla masła, raz dla margaryny. A więc masło czy margaryna? Postarajmy się odpowiedzieć wspólnie na to pytanie w dzisiejszej ankiecie dietetycy.org.pl.

Siła argumentów

Za masłem poza samym smakiem, tradycyjną recepturą stoi większa naturalność. Za margaryną z kwestii pozazdrowotnych łatwość przechowywania oraz cena. Ostatnie lata przyniosły modę na produkty pozbawione chemii, bez sztucznego wsparcia dla smaku i trwałości. W tej konkurencji masło zazwyczaj wygrywa z margaryną. Więcej na temat problematyki zdrowotnej tłuszczów pisaliśmy w artykule – masło a zdrowie.

Z drugiej strony margaryna właśnie była od wielu dekad prezentowana jako zdrowa alternatywa dla masła. Szczególnie promowana jest jako dobra dla osób z problemami z sercem, poziomem cholesterolu. Czy to prawda? Wiele w ostatnim czasie mówiono na temat tego, że margaryna tak jak i masło zawiera tłuszcze trans. Witaminy, które zawiera są wynikiem sztucznego wzbogacenia. Niemniej dalej margaryna jest przedstawiana jako zdrowy zamiennik masła a pytanie masło czy margaryna wydaje się niewiele prostsze do rozwiązania.

Zapraszamy do głosowania oraz komentowania tego odwiecznego problemu dietetycznego:

Co jest lepsze – masło czy margaryna?

Ranker – Lists About Everything



Dodaj komentarz