Masło – najnowsze wyniki badań

Avatar photo
masło

Na temat wpływu masła na zdrowie napisano dużo. Ogólna percepcja w ciągu ostatnich lat (również Wasza) zbliża się w kierunku bardziej pozytywnych właściwości tego produktu, chociaż wciąż dyskusja jest żywa. Aby temat rozjaśnić, badacze z Tufts University w Bostonie podjęli się przeprowadzenia meta-analizy (dane ponad 600 tysięcy osób).

masło
foodandmore / 123RF

Czy masło jest niezdrowe?

Masło zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych – fakt na którym opiera się wiele zarzutów na temat potencjalnego zagrożenia dla zdrowia – szczególnie układu krwionośnego oraz śmiertelności w ogóle.

Przeprowadzone badanie podważa jednak te podejrzenia. W badanych trzech obszarach:

  • minimalny wpływ na podwyższenie ryzyka chorób układu krwionośnego
  • brak wpływu na śmiertelność
  • minimalny wpływ na obniżenie ryzyka cukrzycy

Wszystkie te wskazania były jednak na tyle małe, że ciężko je przekuć na konkretne zalecenia żywieniowe. Za standardowe spożycie masła uznano w badaniu na podstawie USDA jedną łyżkę stołową dziennie.

Werdykt: ani zdrowe, ani szkodliwe

Badacze podsumowują, że masło nie powinno być traktowane ani jako poważne zagrożenie dla zdrowia, jednak także nie powinno być traktowane jako produkt chroniący w chorobach.

Zobacz również
choroba gravesa-basedowa

Które masło jest najlepsze > sprawdź wyniki rankingu dietetycy.org.pl

Źródło: journal.plos.org