Mit antyoksydantów ?

Czy wszechstronne prozdrowotne działanie antyoksydantów jest tylko mitem? Przeprowadzone do tej pory na szeroką skalę badania sugerują, że suplementy nie mają potwierdzonego pozytywnego działania na osoby zdrowe względem zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka i wcześniejszej śmierci – wyłączając witaminę D.

W przypadku niektórych suplementów takich jak witaminy A ,E, beta karoten mogą nawet zwiększyć ryzyko zachorowania.

Temat ten porusza laureat Nagrody Nobla profesor James Watson (Oxidants, antioxidants and the current incurability of metastatic cancers), co też spowodowało dyskusję wśród środowiska dietetyków. Pytaniem jest dlaczego tak łatwo w świadomości społecznej zakorzeniło się, że antyoksydanty to zdrowie oraz w jaki sposób można walczyć z traktowanym jako pewnik używania jako zalety produktów konsumpcyjnych tego iż zawierają one antyoksydanty. W praktyce podkreśla się, że to, co faktycznie może uchronić nas od większego ryzyka zachorowania na choroby układu krwionośnego, raka to powstrzymanie się od palenia tytoniu, zdrowy tryb życia, zbilansowana dieta, nie picie alkoholu. Nie jest to jednak tak atrakcyjne, jak konsumowanie suplementów i wymaga dużego nakładu pracy.

Źródło: Guardian.co.uk

Dodaj komentarz