Mleko krowie czy mleko sojowe?

Avatar photo
mleko krowie czy sojowe

Mleko sojowe stanowi kolejną alternatywę dla starego, dobrego mleka krowiego. Które z nich jest lepsze dla naszego zdrowia? Podajemy kilka podstawowych faktów.

Pochodzenie mleka to podstawa

Zdecydowanie najwiÄ™kszÄ… różnicÄ… jaka różni oba mleka to oczywiÅ›cie pochodzenie. O ile mleko krowie, kozie, owcze jest jak wiadomo pochodzenia zwierzÄ™cego, to mleko sojowe jest alternatywÄ… roÅ›linnÄ… – w praktyce nie jest do koÅ„ca mlekiem lecz napojem roÅ›linnym.

Idzie za tym szereg konsekwencji. NiewÄ…tpliwÄ… zaletÄ… mleka krowiego jest bogactwo skÅ‚adników odżywczych – jedna szklanka takiego mleka pokrywa 30% zapotrzebowania na wapÅ„, 50% na witaminÄ™ B12, daje również 12 gramów wÄ™glowodanów i 8 gramów biaÅ‚ka. JeÅ›li chodzi o tÅ‚uszcz – tutaj jest różnie, ponieważ dostÄ™pna jest szeroka gama mleka krowiego o różnej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu. Mleko to jest również dodatkowo wzbogacane w inne witaminy (szczególnie w witaminÄ™ D).

Mleko sojowe właściwości

Jak wspomnieliśmy mleko sojowe to bardziej napój roślinny niż mleko jako takie. Również ono może być źródłem składników odżywczych. To co wyróżnia mleko sojowe to przede wszystkim brak laktozy, której nietolerancja może powodować, że część osób może nie móc normalnie spożywać mleka krowiego. Jedna szklanka takiego mleka zawiera niewiele mniej białka niż mleko krowie (ok. 7 gram), węglowodany i tłuszcze (4-4,5 g.).

Zobacz również
mitochondria

To czym góruje nad nim mleko krowie to wapÅ„ i witamina B – mleko sojowe nie dostarcza tak dużej ich iloÅ›ci jak mleko tradycyjne. Natomiast – aby to wyrównać, część produktów siÄ™ odpowiednio wzbogaca o te wÅ‚aÅ›nie brakujÄ…ce skÅ‚adniki. Warto czytać etykiety – niekiedy dodaje siÄ™ do nich również cukier, aby poprawić smak. Dla części osób istotnÄ… informacjÄ… może być fakt, że produkty sojowe sÄ… czÄ™sto modyfikowane genetycznie.

Podsumowanie – które mleko lepsze?

Niewątpliwie zainteresowane mlekiem sojowym mogą być osoby będące na diecie wegańskiej oraz z nietolerancją laktozy, problemami z cholesterolem. Natomiast mleko krowie pozostaje w swojej naturalnej formie lepszym źródłem wapnia i witaminy B12.