Nadwyżka witaminy B12 powiązana z ryzykiem raka

Avatar photo
witamina b12 a rak

Witamina B12 (kobalamina), która pełni istotną rolę w regulacji produkcji erytrocytów, stanowi ważny element zdrowia człowieka. Jej niedobór grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi i występuje najczęściej u osób stosujących dietę niezrównoważoną, wegańską bądź u ludzi ze schorzeniami. Jak się jednak okazuje nadmiar witaminy B12 może oznaczać dla organizmu sygnał, że zaczyna się dziać coś złego. Duńscy naukowcy dowiedli bowiem, że wiąże się on z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka. I tutaj na wstępie uspokajamy: chodzi przede wszystkim o witaminę B12, która nie pochodzi z pożywienia i napojów lecz jest wytwarzana w organizmie. Co mówią badacze?

Witamina B12 a ryzyko raka

Według wyników opublikowanych w Journal of the National Cancer Institute wartości witaminy B12 przekraczające normę (200-600 pmol/L) miały szczególnie wysoki związek z możliwością wystąpienia diagnozy rozpoznającej raka w przeciągu roku od badania. Próba objęła ponad 300 tysięcy osób przebadanych przez kilkanaście ostatnich lat. Jak przypominają sami badacze poziom witaminy B12 nie jest zwiększany przede wszystkim głównie przez żywność – więc może być to raczej efekt negatywnych zmian zachodzących w ciele a nie stosowanej diety.

Źródło: jnci.oxfordjournals.org