„Najlepiej spożyć przed” a „termin przydatności do spożycia”

termin przydatności do spożyciaChociaż nie zawsze zwracamy na to uwagę robiąc zakupy w sklepie, czy nawet jedząc w domu – data, którą spotykamy na opakowaniach produktów żywnościowych, nie oznacza zawsze tego samego. Jest tak dlatego, że producenci używają dwóch mocno różniących się znaczeniowo zwrotów. Bez nich sama data przydatności nie jest pełną informacją.

Najlepiej spożyć przed…

Zdarza się, że produkt ma na opakowaniu napis „najlepiej spożyć przed (data)”. Nie oznacza to koniecznie, że po przekroczeniu daty jest on niebezpieczny dla zdrowia. Dokładnym znaczeniem w tym przypadku jest to, że po upływie terminu ważności producent już nie gwarantuje, że produkt będzie utrzymywał tę samą jakość, którą ma produkt świeży. Co za tym idzie – zarówno smak, kolor jak i zapach mogą odbiegać od tego, czego oczekujemy od produktu.

Termin przydatności do spożycia

Zupełnie inaczej jest w przypadku produktów z oznaczeniem „termin przydatności do spożycia (data)”. Na ogół będziemy mieli do czynienia z takim sformułowaniem przy produktach o krótszym terminie ważności i bardziej wrażliwych na upływ czasu. Spożycie takiego produktu po upływie terminu przydatności naraża nas na poważne ryzyko zdrowotne. Takiego produktu nie powinno spożywać się po podanej dacie. Dodatkowo trzeba pamiętać, że wskazana na opakowaniu data odnosi się tylko do sytuacji w której produkt był przechowywany we wskazany przez producenta sposób. Jeśli było inaczej – produkt może być już nieprzydatny do spożycia zdecydowanie wcześniej niż wskazuje na to data.