Nietolerancja glutenu nie istnieje?

Avatar photo
nietolerancja glutenu czy istnieje

Ostatnie wyniki badania prof. Petera Gibsona wywołały poruszenie w środowisku dietetyków. Ledwie w 2011 roku przeprowadził on badania wskazujące, że gluten wywoływał zaburzenia żołądkowo-jelitowe u osób, które nie cierpiały na celiakię. To właśnie to badanie jest podawane jako jedno z kluczowych w poznaniu wpływu na osoby z nietolerancją glutenu i przyczyniło się do mody na dietę bezglutenową wśród osób zdrowych oraz niechęć do spożywania produktów z glutenem.

Badacz nie był jednak w pełni przekonany wynikami i zdecydował się przeprowadzić badanie jeszcze dokładniej, po raz kolejny. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie okazało się, że wyniki zaprzeczały pierwotnym.

Celiakia a nietolerancja glutenu

Badanie, co trzeba raz jeszcze podkreślić, nie dotyczy osób ze stwierdzoną celiakią, która to ciężka choroba jest jak najbardziej realna i dieta bezglutenowa u tych osób nie pozostawia dyskusji. Dotyczyło zaś osób, które na tę chorobę nie cierpiały.

Nietolerancja glutenu to mit?

Prof. Gibson z zespoÅ‚em zaczÄ…Å‚ siÄ™ zastanawiać co mogÅ‚o powodować te reakcje na gluten, który obiektywnie patrzÄ…c nie powinien mieć tak negatywnego wpÅ‚ywu na zdrowie, jak utrzymuje obecnie wiele osób. Aby zlikwidować szum wyników drugie badanie byÅ‚o przeprowadzone w o wiele Å›ciÅ›lejszym rygorze – kilka dni pod rzÄ…d, z wczeÅ›niejszÄ… dwutygodniowÄ… redukcjÄ… wiÄ™kszoÅ›ci skÅ‚adników, które mogÅ‚yby wpÅ‚ywać znaczÄ…co na wyniki (FODMAP). W badaniu wzięło udziaÅ‚ 37 osób, które stwierdzaÅ‚y u siebie nadwrażliwość na gluten – i przeprowadzono u nich fazami dietÄ™ bogatÄ… w gluten, ubogÄ… w gluten i placebo.

Jak siÄ™ okazaÅ‚o – osoby te reagowaÅ‚y na placebo pogorszeniem siÄ™ objawów w równym stopniu jak w innych wariantach. Oznaczać to może, że podÅ‚ożem zaburzeÅ„ u badanych byÅ‚ raczej efekt psychologiczny niż żywieniowy.

Zobacz również
dietetyk

FODMAP vs. gluten

Jak wskazujÄ… badacze nie byli w stanie wykazać jakiegokolwiek wpÅ‚ywu glutenu na dolegliwoÅ›ci raportowane przez osoby stwierdzajÄ…ce u siebie nietolerancjÄ™ – czyli biegunki, wzdÄ™cia,  ból. Natomiast poprawÄ™ zauważyli w okresie przygotowawczym, w którym eliminowano produkty nazywane skrótowo FODMAP – Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols. W skÅ‚ad tych produktów wchodzi także chleb, który zwykle eliminuje siÄ™ w diecie bezglutenowej i to ten efekt czasami jest traktowany jako wrażliwość na gluten, co nie do koÅ„ca może być prawdÄ… – a przynajmniej w Å›wietle tego ostatniego badania, nie ma na to dowodów.

Źródło: realclearscience.com