Olej z czarnuszki

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) coraz bardziej popularna, coraz częściej gości na naszych kuchennych półkach, roślina o zbawiennych właściwościach, stanowiąca panaceum na wiele dolegliwości i schorzeń. Czarnuszka zwana jest również czarnym kminkiem. W Polsce uprawia się ją na terenach południowych.

Właściwości

Wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, obniża stres oksydacyjny, korzystnie wpływa na regenerację komórek beta-trzustki. Opisuje się przeciwnowotworowe działanie czarnuszki, ten mechanizm może polegać na hamowaniu syntezy kwasów nukleinowych oraz pobudzaniu czynności limfocytów oraz makrofagów, a także  pobudzaniu syntezy cytokin. Olej z czarnuszki ma szerokie działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe oraz ochraniające miąższ wątroby i nerek. N.Sativia zapobiega uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem w radioterapii. Przypisuje się jej działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Olej wspomaga trawienie, przydatny jest przy wzdęciach. Wspomaga prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Normalizuje ciśnienie krwi. Wzmacnia odporność.

Wartości odżywcze

Olej jest zimno tłoczony, biologicznie aktywny i nieoczyszczony. Zwany złotem faraonów. Ma barwę miodową do ciemnobrązowej. Charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem, korzennym, intensywnym zapachem. Związki czynne jakie znajdziemy w oleju to: alkaloidy diterpenowe: nigellaminę A1- A5, B1, B2 i C, alkaloidy izochinolinowe oraz alkaloidy indazolowe. Nasiona czarnuszki zawierają 30%-50% tłustego oleju, bogactwo stanowi zawartość 85%-owa nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowy (55,6%), oleinowy (23,4%), alfa-linolenowy (0,4-1%) oraz rzadko występujący eikozadienowy (2,6-3%), w oleju również występują kwasy nasycone, lecz w dużo mniejszych ilościach: palmitynowy (12,5%) stearynowy, mirystynowy. W oleju znajdziemy cenne fosfolipidy oraz fitosterole , witaminy i makroelementy.

Zastosowanie

Czarnuszka ma szerokie zastosowanie. Nasiona używane są jako przyprawa do mięs, chleba, warzywnych przetworów, kanapek, nasiona nie drażnią błony śluzowej żołądka, dlatego  używane są jako namiastka pieprzu. Nasiona wykazują również właściwości chroniące przed promieniowaniem, dlatego znajdziemy je w niektórych kosmetykach.

Dostępne są zmielone nasiona czarnuszki oraz olej z czarnuszki.

Produkty znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością.

Sposób użycia

½ łyżeczki 2 razy dziennie. Po otwarciu należy przechowywać olej w lodówce.

Źródła:

  1. Mańkowska D., Bylka W. : Nigella sativa L.- związki czynne, aktywność biologiczna, s.109-121
  2. http://www.hipokratesa.pl/olej-z-czarnuszki-zdrowotne-wlasciwosci-oleju-z-czarnuszki.html

Anna Bruź

Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP

Latest posts by Anna Bruź (see all)

1 komentarz

  1. Mniej więcej podobny artykuł opublikowałem ostatnio u siebie na: http://www.zielonysklep.eu/olej-z-czarnuszki/
    Co Pani sądzi o właściwośiach odchudzających oleju z czarnuszki? Znam osobę,która prowadzi taką olejarnię i zachwala sobie bardzo mocne właściwości antyoksydacyjne co jest również jego zaletą. Sam jako trener/sportowiec nie wiem czy faktycznie warto przepłacać i to pić zamiast oliwy z oliwek np?

Dodaj komentarz