Candida albicans jest grzybem, bÄ™dÄ…cym częściÄ… naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego – jednak, kiedy wymyka siÄ™ spod kontroli ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego i niekontrolowanie namnaża, może powodować stany chorobowe. Można oczywiÅ›cie stosować skuteczne leki przeciwgrzybiczne, jednak – jak pokazujÄ… najnowsze badania, równie skuteczny może być olej kokosowy.
Eksperymenty na myszach przeprowadziÅ‚ zespół profesor Carol Kumamoto z Tufts University, a ich rezlutaty opublikowane zostaÅ‚y w American Society for Microbiology’s Journal. Stwierdzono, że u niektóre osoby z osÅ‚abionym ukÅ‚adem odpornoÅ›ciowym ( przede wszystkim chorych na nowotwory, AIDS, osoby po przeszczepach, wczeÅ›niaki i osoby starsze) mogÄ… być bardziej narażone na zakażenia Candida albicans, który może wydostawać siÄ™ z jelit i przechodzić do krwioobiegu, wywoÅ‚ywać uogólnione infekcje uszkadzajÄ…ce wÄ…trobÄ™, nerki, zastawki serca czy mózg. Åšmertelność wÅ›ród osób z takimi powikÅ‚aniami może siÄ™gać 50%.
Badacze wykazali, że zmiana w ilości i jakości dostarczanych z dietą tłuszczów może zmieniać równowagę flory jelitowej i przczyniać się do wypierania patogennych mikroorganizmów lub zmniejszać ich liczebność.
W eksperymencie przeprowadzonym na myszach wykazano, że osobniki karmione karmą z dodatkiem oleju kokosowego statystycznie rzadziej wykazywały patologiczny rozrost Candida albicans w przewodzie pokarmowym w porównaniu do tych, spożywających pokarm bogaty w tłuszcz wołowy, olej sojowy czy standardową dietę dla gryzoni.
Nieznany jest mechanizm działania oleju kokosowego na zahamowanie rozrostu patogennej flory jelitowej u myszy, jak również to czy podobną analogię można zaobserwować u ludzi, jednak w niedługim czasie mają się rozpocząć badania nad potwierdzeniem tego zjawiska u ludzi.
Źródło: medicalnewstoday.com
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl