Omega-3 przeciwko skutkom alkoholu?

tranNie, nie chodzi o cudowny lek na kaca. Jednym z zagrożeń związanych z długotrwałym, intensywnym spożyciem alkoholu jest ryzyko demencji. Według publikacji, która pojawiła się w PLOS ONE – tłuszcze zawarte w rybach mogą przyczyniać się do zmniejszenia tego ryzyka. Oto szczegóły badania:

Omega-3 znów w obronie zdrowia

Wyniki przedstawili naukowcy z Loyola University Chicago Stritch School of Medicine – zbadali oni jak omega-3 wpływa na negatywne skutki spożycia alkoholu – śmierć komórek nerwowych oraz zapalenia nerwów.

Badanie przeprowadzone zostało na szczurach, które otrzymywały dawki alkoholu podobne do osób, które są uzależnione od alkoholu. Jak się okazało – równoczesne spożycie kwasów omega-3 spowodowało aż 90% niższą szkodliwość, biorąc pod uwagę zapalenie nerwów i śmierć komórek!

Uwaga!

Czy to oznacza, że biorąc omega-3 można bezkarnie pić duże ilości alkoholu? Oczywiście nie i na to też uczulają sami badacze. Najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia jest obcięcie dawki alkoholu lub jego całkowite wyeliminowanie.

Źródło: universityherald.com

2 Komentarzy

Dodaj komentarz